Problematika starajoče se populacije je večplastna, z vidika njenih potreb po zdravstveni oskrbi in rehabilitaciji, po institucionalnem varstvu in zdravstveni ter socialni oskrbi v domačem okolju. Foto: BoBo
Problematika starajoče se populacije je večplastna, z vidika njenih potreb po zdravstveni oskrbi in rehabilitaciji, po institucionalnem varstvu in zdravstveni ter socialni oskrbi v domačem okolju. Foto: BoBo
"Treba pa se bo odločiti, koliko bo to stalo," je dejal minister Samo Fakin. Foto: BoBo

Kako financirati dolgotrajno oskrbo, da bo sistem ustrezal potrebam dolgožive družbe ter ostal finančno vzdržen in stabilen, je Samo Fakin navedel kot eno od ključnih vprašanj. Prav tako bo po njegovih besedah treba podrobno odgovoriti na vprašanji, kdo bodo osebe, ki bodo upravičene do dolgotrajne oskrbe, in kdo bo zanje skrbel.

Fakin se je zavzel za dostopno, dosegljivo, varno in kakovostno dolgotrajno oskrbo in opozoril, da bo treba opredeliti tudi vlogo različnih deležnikov v dolgotrajni oskrbi. Po njegovih besedah je pomemben izziv v tem, kako podpreti vlogo upravičenca, da bo dejaven partner v sistemu. Dodal je, da je odprto tudi vprašanje kadrov.

Med izzivi nove sistemske ureditve dolgotrajne oskrbe je Fakin navedel krepitev oskrbe na domu, podporo izvajalcem neformalne oskrbe, možnost izbire vrste, pravice in oblike storitve ter krepitev avtonomije uporabnika.

Posvet o problematiki starajoče se populacije
Enodnevni posvet, ki poteka v prostorih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je v sodelovanju z ministrstvom za zdravje pripravila Agencija za kadre. Organizatorji želijo opozoriti na problematiko starajoče se populacije z vidika njenih potreb po zdravstveni oskrbi in rehabilitaciji, po institucionalnem varstvu in zdravstveni ter socialni oskrbi v domačem okolju.

Ne zadošča več samo opozarjanje in prikazovanje demografskih gibanj in podatkov o obolevnosti, čakalnih vrstah, dostopnosti do rehabilitacije in nezadostne zavodske oskrbe hudo bolnih, težje gibljivih ali negibljivih starejših oseb, so si enotni udeleženci posveta. Zavzeli so se za hitrejše izvajanje strateških dokumentov na tem področju.