Od danes zdravniki koncesionarji v svojih ambulantah zbirajo podpise pod peticijo. Foto: BoBo
Od danes zdravniki koncesionarji v svojih ambulantah zbirajo podpise pod peticijo. Foto: BoBo

Zdravnik koncesionar Miro Gorenšek je pojasnil, da bodo shod bolnikov skupaj z vsemi štirimi zdravniškimi organizacijami priredili 14. decembra. Prepričani so, da zdravstvo potrebuje celovito reformo, ministrstvo za zdravje pa, da je pripravilo predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki "še tisto, kar deluje, postavlja pod vprašaj", pri čemer imajo v mislih koncesionarstvo.

Predsednica Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Helena Mole je opozorila, da predlog novele ne ureja tistih anomalij, na katere opozarjajo že leta. Trenutni predlog pa po njenem mnenju srednjeročno pomeni konec zasebne pobude v javnem sistemu in še bolj povečuje neenakopravnost med javnimi in zasebnimi zdravniki.

Ministrstvo: Koncesije ne bodo ukinjene
Moletovi se problematična zdi 15-letna omejitev koncesije glede na to, da mora zdravnik veliko vlagati v opremo v ambulanti. Izpostavila je tudi, da zasebni zdravniki velikokrat vzamejo posojilo kot fizična oseba, da lahko plačajo stroške za opremo.

Prav tako bi bilo prilagajanje že obstoječih koncesijskih pogodb novemu zakonu pravno sporno, je dejala in dodala, da je, pravno gledano, kup nedoslednosti v primerjavi s slovensko in evropsko zakonodajo.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so v javni razpravi o predlogu novele zakona, ki se je končala 29. oktobra, prejeli pripombe 25 deležnikov. Pripombe se nanašajo na različne člene, zdaj jih proučujejo in jih bodo smiselno upoštevali. Dodali so, da predlog novele ne predvideva ukinitve koncesionarstva. Na vladi bodo o predlogu zakona predvidoma spregovorili 14. decembra.