Poleg specialistov kirurgov odhajajo tudi družinski zdravniki, zato so po 37 letih delovanja zaprli ambulanto v Sveti Ani. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Poleg specialistov kirurgov odhajajo tudi družinski zdravniki, zato so po 37 letih delovanja zaprli ambulanto v Sveti Ani. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor sta odpoved dala dva čeljustna kirurga, ki sta bila že prej na bolniškem dopustu. Predstojnik zobozdravstva Gorazd Sajko je poudaril, da ne gre za problem slabih pogojev dela: "Gre izključno za željo obeh kirurgov, da nadaljujeta svoje delo kot koncesionarja."

Nastali položaj rešujejo s pogodbenim delom in dogovarjanjem s specialistom oralne kirurgije. "Pa tudi s pogovorom s kirurgoma, ki sta dala odpoved," je dodal. Na operativni poseg medtem čaka 1.165 pacientov, na poseg v ambulanti 500 pacientov in na prvi pregled v ambulanti z napotnico 860 pacientov.

Dopustnih čakalnih dob še ne presegajo
Odpoved delovnega razmerja je ta teden dal tudi čeljustni kirurg v Zdravstvenem domu Ptuj, a mu teče odpovedni rok, zato še vedno dela. "Po pogodbi pomaga še kirurginja iz Ljubljane, s katero potekajo dogovori o možnosti zaposlitve," je pojasnila tamkajšnja vodja enote zobozdravstva Tanja Tantegel. V čakalni vrsti s stopnjo nujnosti "hitro" čaka 141 pacientov, s stopnjo nujnosti "redno" 193 pacientov, a v obeh primerih za zdaj še ne presegajo dopustnih čakalnih dob.

Odhodi družinskih zdravnikov
Po poročanju časnika Večer so velike težave tudi v Zdravstvenem domu Lenart. Tam so po odhodu štirih ostali le še trije družinski zdravniki, zaradi pomanjkanja zdravnikov pa so morali po 37 letih zapreti ambulanto v Sveti Ani. Eden izmed odhajajočih zdravnikov je kot razlog za odhod v zasebne vode navedel preobremenjenost.

Jožef Kramberger, direktor Zdravstvenega doma Lenart, prek razpisa išče dva nova specialista splošne oziroma družinske medicine. O razlogih za odhod dosedanjih zdravnikov pa je za časopis povedal: "Trije od njih so odšli k zasebnemu delodajalcu, kjer lahko dobijo do 800 evrov višjo neto plačo za manj dela, ker jim ni treba hkrati delati v urgentni službi."
Slovenska kronika: Na Štajerskem manjka čeljustnih kirurgov


Zvok - Vroči mikrofon na temo pomanjkanja zdravnikov: