Zdajšnji direktor zdravstvenega doma Tomaž Glažar je pojasnil, da je ZD Vrhnika že začel postopek izterjave, ki naj bi jo izvajali na vseh premičninah in nepremičninah, torej na vsem Židanovem premoženju. Foto: MMC RTV SLO
Zdajšnji direktor zdravstvenega doma Tomaž Glažar je pojasnil, da je ZD Vrhnika že začel postopek izterjave, ki naj bi jo izvajali na vseh premičninah in nepremičninah, torej na vsem Židanovem premoženju. Foto: MMC RTV SLO
Zdravstveni dom
Da bi čim prej dobili denar, ki ga nujno potrebujejo, pa se je zdravstveni dom odrekel obrestim. Ker pa Židan dolga ni poplačal v roku, je zdaj dolžan celotni znesek skupaj z obrestmi. Foto: BoBo

Po sklenjeni sodni mediaciji z vrhniškim zdravstvenim domom naj bi Židan 160.000 evrov vrnil do konca novembra lani. Da bi čim prej dobili denar, ki ga nujno potrebujejo, pa se je zdravstveni dom odrekel obrestim.

Ker pa Židan dolga ni poplačal v roku, je zdaj dolžan celotni znesek skupaj z obrestmi in zdajšnji direktor zdravstvenega doma Tomaž Glažar je pojasnil, da je ZD Vrhnika že začel s postopkom izterjave, ki ga je potrdilo tudi sodišče. Po njegovih besedah so v fazi, ko naj bi izterjavo izvajali na vseh premičninah in nepremičninah, torej na vsem Židanovem premoženju.

Nepravnomočno obsojen na poldrugo leto zapora
Poročali smo že, da je Židan leta 2009 iz blagajne zdravstvenega doma denar posodil gradbenemu podjetju Eurogradnje, ki je končalo v stečaju, nato pa je dolg prevzel nase.
Zaradi izposoje denarja vrhniškega zdravstvenega doma je bil julija lani tudi nepravnomočno obsojen na leto in pol zapora.

Oktobra 2009 iz blagajne zdravstvenega doma kreditiral gradbeno podjetje Eurogradnje, za posojilo pa ni zahteval niti zavarovanja. Posel je bil sklenjen tako, da Eurogradnje, ki niso imele zadosti lastnih tekočih denarnih sredstev za obnovo hiše. Kupijo in obnovijo Židanovo hišo v Trnovem v Ljubljani, nato pa prodajo za okoli 400.000 evrov.

Nekdanji direktor ZD-ja pa je svoji sestri dolgoval denar, zato je bila na hišo vpisana plomba 145.000 evrov. Eurogradnje so zato denar najprej nakazale na račun Židanove sestre, da se poplača hipoteka in lahko začnejo postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Ostanek denarja je dobil Židan, ki pa nato ni mogel dobiti omenjenega dovoljenja, Eurogradnje pa so končale v stečaju. Pogodbo z zdravstvenim domom so razdrli in Židan je obvezo do njega prevzel nase.

Hiše ni in ni mogel prodati
Na sodišču se je zagovarjal, da je šlo posojilo iz prostih tržnih sredstev zdravstvenega doma, ki jih je nameraval oplemenititi, kar so delali tudi njegovi predhodniki.

Njegova zagovornica Anka Kenda Oražem je poudarila, da je imel za svoje ravnanje podlago v veljavni zakonodaji in da bi, če Eurogradnje ne bi šle v stečaj, zdravstveni dom dobro zaslužil. Dodala je, da je dolg prevzel nase, ko je ugotovil, kako slabo gre podjetju, in si vseskozi prizadeval za rešitev nastalega položaja - denar bi že davno povrnil, če bi prodal hišo, a mu to zaradi razmer na nepremičninskem trgu ni uspelo.

Sodišče pa se je na koncu strinjalo s tožilko Ano Brglez Bučar, da za dajanje posojila iz blagajne zdravstvenega doma ni imel nobene zakonske podlage, Židan pa da je tudi vedel, za kaj bo uporabljen ta denar, pri čemer ni delal v interesu zdravstvenega doma, pač pa v lastnem interesu.