Kolicija skuša uskladiti člen za členom, ki bi bil sprejemljiv za vse. Foto: MMC RTV SLO
Kolicija skuša uskladiti člen za členom, ki bi bil sprejemljiv za vse. Foto: MMC RTV SLO

Pogajanja so težka, zlasti če gre za velike spremembe sistema, ki 18 let praktično ni bil reguliran. Treba pa se je zavedati odgovornosti. Ta model mora težiti k temu, da bo zadovoljeval čim več interesov in da bo tudi deloval.

Andreja Černak Meglič, SD

Na koalicijskem vrhu bi se morali po besedah poslanke Černak Megličeve dogovoriti, kako zakon pripeljati do tega, da bo prestal javno razpravo in sprejemanje v DZ-ju. Ob dejstvu, da obstajajo razlike v stališčih, bi bilo po besedah Černak Megličeve modro, da se o tem koalicija pogovori na višjih ravneh.

Usklajevanja pa se bodo v četrtek nadaljevala na tistih točkah, ki še niso usklajene - glede agencije za kakovost, članstva v zbornici in nadzora, ki je ena ključnih tem pogovorov, je dejala Černak Megličeva.

Usklajevanja zahtevna in naporna
"Zavedati se moramo, da zakon delamo za daljše obdobje in da ni nujno, da bodo današnje anomalije jutri še prisotne," je opozorila. Po njenem mnenju ta zakon prinaša veliko zelo dobrih rešitev in regulacij, ki jih doslej nismo imeli, je pa uskaljevanje po njenih besedah zahtevno. Glede nasprotovanja predlogu dveh poslancev iz vrst SD-ja - Andreja Magajne in Julijane Bizjak Mlakar - pravi, da ima vsak poslanec pravico glasovati po svoji vesti.

Pristojnosti zbornice trd oreh
Kot naporna pa je usklajevanja glede predloga zakona označila tudi vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem. "Smo pred eno ključno točko, to je vprašanje pristojnosti, ki naj bi jih imele zbornice, vključno z zdravniško. Na tej točki smo danes obstali in bomo nadaljevali v četrtek," je pojasnila. V Zaresu bodo vztrajali pri tem, da se del pristojnost zdravniške zbornice prenese na javno agencijo za kakovost, je napovedala. Prepričani so, da je bolje, da so pristojnosti vezane neposredno na državo oz. vlado, kot pa da jih lahko za takšna ali drugačna izsiljevanja in lobistične namene izkorišča vodstvo zdravniške zbornice.

Katere pristojnosti konkretno bi odvzeli zbornicam, se po besedah Zalokar Oražmove še niso odločali, bodo pa "na tapeti" podeljevanje licenc, vodenje specializacij, vodenje strokovnih nadzorov in še kaj. Zbornica je po oceni Zalokar Oražmove "bolj kot zbornica vseh zdravnikov zbornica zdravnikov koncesionarjev".

Mnenja o nadzoru različna
Poslanec LDS-a in predsednik odbora DZ-ja za zdravstvo Ljubo Germič je po sestanku ocenil, da je - kar zadeva vprašanje, komu podeliti pooblastila - treba dobro premisliti. Gre namreč za pomembno vprašanje kakovosti in varnosti, kjer naj bi bila nosilec prav javna agencija. "Na kakovost in varnost pa je vezan tudi nadzor in tu so mnenja, kako zadeve urediti, različna," pravi Germič. Po njegovih besedah se istočasno odpira tudi vprašanje javnih pooblastil, ki so ga prav tako izpostavili v razpravi.

Zasebništvo naj bo, a le če je jasno definirano
Poslanec DeSUS-a Vasja Klavora pa je opomnil tudi na opredelitev zasebništva. Kot je dejal, so govorili o samoplačništvu, ki mora biti jasno definirano. V DeSUS-u ne nasprotujejo temu, da tudi javni zavod izvaja samoplačniško dejavnost, a le če je tako organiziran in ima to opredeljeno v svojih aktih. Pri tem bo po njegovih besedah bistven dober nadzor. Podjemnim pogodbam v DeSUS-u ne nasprotujejo, vendar morajo biti tudi te jasno definirane in nadzorovanje.

Pogajanja so težka, zlasti če gre za velike spremembe sistema, ki 18 let praktično ni bil reguliran. Treba pa se je zavedati odgovornosti. Ta model mora težiti k temu, da bo zadovoljeval čim več interesov in da bo tudi deloval.

Andreja Černak Meglič, SD