Samo Fakin obžaluje, da so se zgodili takšni dogodki. Foto: BoBo
Samo Fakin obžaluje, da so se zgodili takšni dogodki. Foto: BoBo

Družba Finmart Direkt je za zavarovalnico Vzajemna tržila proizvod Vzajemna Rak z navedbami, da se zdravstvene pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja krčijo in da bo zato treba doplačevati za zdravljenje raka. A tovrstne storitve v celoti krije Zdravstveni zavod (ZZZS).

Predsednica upravnega odbora ZZZS-ja Lučka Böhm je na novinarski konferenci opozorila, da v zadnjih letih ni bilo nobenih črtanj pravic iz obveznega zdravstvenega. Ob tem je opozorila zavarovance, naj takšne poskuse zavajanja prijavijo na Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN) in tržni inšpektorat.

Direktor ZZZS-ja Samo Fakin pričakuje, da bosta tržni inšpektorat in AZN ukrepala v skladu z zakonodajo. Napovedal je tudi ovadbo tožilstvu zaradi tega primera. Direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi na ZZZS-ju Damjan Kos je opozoril tudi na sporno prakso sklepanja zavarovalnih pogodb prek telefona, kakršna je prav tako praksa Vzajemne. Poudaril je, da mora biti zavarovalna pogodba podpisana.

ZZZS je nedavno izdal brošuro o pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki pripadajo zavarovancem. Brošure so na voljo na območnih enotah ZZZS-ja in na spletu. ZZZS pričakuje, da bo leto 2015 boljše in po projekcijah bodo imeli na voljo med 30 in 35 milijonov evrov, ki jih nameravajo usmeriti za skrajševanje čakalnih dob.