Zagovornika Kaničeve in Pogorevca, Nina Zidar Klemenčič in Rok Petrič, pa sta bila s tokratnim pričanjem zadovoljna. Povedala sta, da so priče potrdile to, kar trdi obramba. Glavna obravnava se bo nadaljevala 2. septembra. Pred sodni senat naj bi stopile še dodatne priče. Foto: MMC RTV SLO
Zagovornika Kaničeve in Pogorevca, Nina Zidar Klemenčič in Rok Petrič, pa sta bila s tokratnim pričanjem zadovoljna. Povedala sta, da so priče potrdile to, kar trdi obramba. Glavna obravnava se bo nadaljevala 2. septembra. Pred sodni senat naj bi stopile še dodatne priče. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, obtožnica mariborska pediatra Zlatko Kanič kot prvoobtoženo in Roberta Pogorevca bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti. Zaradi domnevno neustreznega zdravljenja naj bi bila odgovorna za smrt 12-letnega Bora Nekrepa marca 2008, za kar jima grozi kazen od šestih mesecev do petih let zapora.

Pričala direktor UKC-ja in vodja komisije za nadzor
Pred sodni senat pod vodstvom Vanje Verdel Kokol sta stopila nekdanji strokovni direktor UKC-ja Maribor Anton Crnjac in Zvonko Borovšak, ki je bil v kliničnem centru na čelu komisije za interni strokovni nadzor.

Crnjac je zatrdil, da si je kot strokovni direktor UKC-ja Maribor prizadeval, da bi postopki internega in eksternega strokovnega nadzora potekali čim hitreje. Zaradi tega se je pogosto obračal na zdravniško zbornico. Direktor UKC-ja pa ni želel komentirati strokovne plati zdravljenja, saj pravi, da za to ni pristojen.

Oče umrlega Bora Matjaž Nekrep je Crnjaca vprašal, zakaj kot strokovni direktor, ko je izvedel za rezultate eksternega strokovnega nadzora, ni ukrepal zoper Kaničevo. Crnjac je dejal, da ni mogel ukrepati zoper zdravnika, ki mu krivda še ni bila dokončno dokazana.

"Stojim za mnenjem komisije"
Komisija za interni strokovni nadzor je namreč odločila, da so bili postopki zdravljenja ustrezni. Tudi premestitev bolnega fanta v ljubljanski klinični center naj bi bila pravočasna. Borovšak je poudaril, da še vedno stoji za mnenjem komisije. Enako pa naj bi veljalo tudi za njene druge člane.

Opozoril pa je, da "poročilo ni popolno", saj da je imela komisija malo časa za pripravo mnenja. Po Borovšakovih besedah je bilo mnenje tako zgolj v pomoč strokovnemu direktorju za nadaljnje ukrepanje, ni pa bilo namenjeno javnosti. Dodal je, da je vselej zagovarjal tudi eksterni strokovni nadzor.

Pojasnil je še, da je šlo le za oceno poteka zdravljenja, ne pa kar koli drugega. Borovšak meni, da je bilo zdravljenje s stališča Reyevega sindroma, ki se je sicer pozneje izkazal kot napačna diagnoza, ustrezno. Bor je namreč, kot se je izkazalo na koncu, bolehal za motnjo presnove sečnine.

Pričali tudi zdravniki
Poleg Crnjaca in Borovšaka so pričali tudi nekateri zdravniki mariborske pediatrije, ki so bili na različne načine posredno povezani z Borovim zdravljenjem. Vsi so vztrajali pri izjavah, ki so jih dali že med preiskavo. Bili so enotnega mnenja, da je Kaničeva ustrezno ukrepala.

Med zdravniki je pričala tudi Dušanka Mičetić Turk, ki je vodila jutranji sestanek zdravnikov po noči z 12. na 13. marec 2008, ko je dežurala Kaničeva. Meni, da je bilo ravnanje Kaničeve glede na Borovo klinično sliko ustrezno.

Zagovornika staršev umrlega Bora, Andreja Pitaka, je najbolj zmotilo Borovšakovo pričanje. Trdi, da je Borovšak pričal drugače kot med preiskavo, česar tožilstvo ne bi smelo spregledati. Odvetnik je dejal, da se je obramba namreč šele pozneje spomnila Reyevega sindroma.

Zagovornika obtožencev zadovoljna s pričanjem
Zagovornika Kaničeve in Pogorevca, Nina Zidar Klemenčič in Rok Petrič, pa sta bila s tokratnim pričanjem zadovoljna. Povedala sta, da so priče potrdile to, kar trdi obramba. Glavna obravnava se bo nadaljevala 2. septembra. Pred sodni senat naj bi stopile še dodatne priče.

Sojenje v zadevi Nekrep se je z branjem obtožnice in zagovorom obeh obtoženih začelo 24. junija. Obtožena sta krivdo zanikala. Nekrepova sta pred sodni senat prvič stopila 29. junija. Kaničevi sta očitala arogantnost in neukrepanje kljub resnosti otrokovega zdravstvenega stanja.

Kriminalisti so Kaničevo in Pogorevca ovadili že pred več kot dvema letoma, mariborsko okrožno državno tožilstvo pa je obtožnico vložilo decembra lani.