Namero po zadolževanju je avgusta izrazilo devet bolnišnic. Foto: BoBo
Namero po zadolževanju je avgusta izrazilo devet bolnišnic. Foto: BoBo

Največje posojilo so odobrili Splošni bolnišnici Novo mesto, in sicer 1,827 milijona evrov, več kot milijon evrov pa še jeseniški bolnišnici (1,245 milijona evrov). Poleg tega so posojilo odobrili še splošnim bolnišnicam Murska Sobota (700.000 evrov), Ptuj (800.000 evrov), Slovenj Gradec (450.000 evrov) in Bolnišnici Topolšica (515.000 evrov).

Odobrili so jim manj sredstev od zaprošenih, saj "je upravljavec sredstev sistema enotnega zakladniškega računa pri dodeljevanju upošteval načelo varnosti in likvidnosti", pravijo na ministrstvu.

Za posojilo je sicer zaprosilo devet bolnišnic. A (vsaj) oktobra ga Bolnišnici Izola in Sežana ter Center za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični niso dobili.

Dobavitelji grozijo z blokado računov
V prvem polletju tega leta je negativno poslovalo kar 18 slovenskih bolnišnic, pozitivno pa osem. Ob koncu leta bodo imele bolnišnice predvidoma 11,5 milijona evrov minusa. Ker je likvidnostno stanje nekaterih bolnišnic tako slabo, so jim dobavitelji grozili z blokado računov. Posojilo iz zakladnice bodo bolnišnice morale odplačati v enem letu, zato so tudi morale pripraviti konkretne sanacijske načrte.