Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ljudje imajo še vedno preveč denarja in ne morejo dražjih stvari kupovati. In da so bolj imenitni, kupujejo embalirano vodo. Tukaj pa je žal pomembno vprašanje, ali je to potrebno ali ne.

"Kakovost vode ni odvisna od geografske lege," je pojasnil Aleš Petrovič iz Inštituta za varovanje zdravja. Foto: RTV SLO

En liter vode v lokalu na primer stane toliko kot malo pivo. Za ta denar pa se iz pipe dobi približno 1000 litrov vode.

Najboljša rešitev je: dali bi vam kozarec in gor napisali Katja. In potem bi vi hodili na pipo.

Temperature letos res ne dosegajo poletnih pričakovanj, pa vendar ljudje v tem času pijemo več kot ponavadi. Na MMC-ju smo se znašli pred dilemo - kaj izbrati, ko se v trgovini postavimo pred polno polico različnih pijač. Zdravnik in specialist za higieno voda na Inštitutu za varovanje zdravja Aleš Petrovič svetuje: "Pijte vodo iz pipe."

Pravilnik in nekaj informacij o pitni vodi.

"Kakovost pitne vode v Sloveniji ni odvisna od geografije, ampak je odvisna od velikosti vodovoda - to je tisti ključni faktor, kajti velik vodovod pomeni profesionalno voden vodovod. Težko rečemo, da je na kakšnem območju voda dobra, voda slaba, ampak vemo samo približno," pojasnjuje Petrovič.

In dodaja: "Naravno čiste studenčnice ... take ni. Obstaja morda le še v filmu, kot je Kekec ali pa Moje pesmi, moje sanje. In plastenke, na katerih so slike z alpami - to je samo nateg različnih tovarn in prodajalcev."

V prihodnje bomo objavili prispevek o (ne)varni uporabi plastenk.
Vabljeni k branju!

Petrovič: Ljudje smo trapasti
"Piti je treba zadosti, tukaj ni vprašanja," nadaljuje naš sogovornik, ki poudarja, da je tekočina v principu voda. Vse, kar je zraven, pa se potem imenuje pijača. "In če damo zraven malo barve, sladkorja in mehurčke, dobimo produkt, ki je bistveno dražji in bolj škodljiv. To zapakiramo v eno lepo embalažo, zraven damo nagradno igro in pokažemo, kako smo srečni, če doma odpremo eno tako plastenko," pojasnjuje Petrovič, ki je prepričan, da je ljudi propaganda tako vzgojila, da so "trapasti in dajejo 1000-krat več za embalirano pitno vodo".

Zato na Inštitutu za varovanje zdravja delajo propagando, da bi se pila voda iz pipe in težijo k temu, da bi bila voda iz pipe taka, da je za pitje primerna.

Pitje embalirane pitne vode je priporočljivo v treh primerih:

  • V izrednih razmerah: "recimo v primeru potresa ali poplav, kot so bile lani jeseni, ali pa na primer v Železnikih, ko je odneslo cel vodovod - to so izredne razmere".
  • Na potovanjih v neznanih krajih. "Če ljudje romajo nekam, kjer ne vedo, kako je, na primer v Egipt, Tunizijo ... Tam je bolje, da se pije embalirano pitno vodo." Petrovič ob tem opozarja, da ne gre za Evropske države, kot sta na primer Avstrija ali Nemčija, kamor hodijo Slovenci množično smučat.
  • Morda zaradi komunitete, kar "pomeni, da je lažje, če kupiš plastenko". "Včasih sem uporabljal slogan: če vidiš mlado punco, ki v eni roki nosi mobitel, v ušesih slušalke, v drugi roki pa plastenko, je to v redu. To je v redu, zato da pije in da pije vodo," pove Petrovič.

Šele skrajni primer pa je po mnenju Aleša Petroviča pitje umetne pijače.

Je v Sloveniji povsod pitna tekoča voda?
"V Sloveniji žal ni tako," odgovarja strokovnjak in navaja primer Krvavca, kjer bi človek mislil, da je voda dobra. "Kje pa, to so pašniki, to je smučanje, to so hotelske kapacitete," zatrjuje Petrovič.

Ljubljana: "Voda je tako dobra, da bi lahko človek rekel, da je v evropskem merilu dobra voda. S to vodo ni treba nič delati, ljubljanski vodovod ima to srečo, da vodo enostavno pošilja v pipe".

Maribor: "Podobno kot v Ljubljani, saj ti dve mesti ležita na zalogah pitne vode. Ni sicer tako enostavno, saj obstajajo območja, kjer imajo težave in morajo občasno klorirati vodo".

Koper/Obala: "Vodo črpajo iz Rižane, kjer so bile stalno težave, potem pa so se pred približno 15 leti odločili in so kupili dializni aparat. Gre za filtracijo, in to je taka preprosta, nedolžna tehnologija in tako nimajo težav. Imajo pa drago vodo, ampak verjetno tudi zaradi česa drugega".

Najslabša voda je v Prekmurju in povsod, kjer je veliko majhnih vodovodov, je še pojasnil Petrovič.

Ljudje imajo še vedno preveč denarja in ne morejo dražjih stvari kupovati. In da so bolj imenitni, kupujejo embalirano vodo. Tukaj pa je žal pomembno vprašanje, ali je to potrebno ali ne.

En liter vode v lokalu na primer stane toliko kot malo pivo. Za ta denar pa se iz pipe dobi približno 1000 litrov vode.

Najboljša rešitev je: dali bi vam kozarec in gor napisali Katja. In potem bi vi hodili na pipo.