"Zgolj 60 odstotkov prebivalcev podsaharske Afrike in le 50 odstotkov prebivalstva v Oceaniji uporablja izboljšane vire pitne vode," navajajo v Svetovni zdravstveni organizaciji. Foto: MMC RTV SLO

V številnih državah po svetu je dostop do čiste pitne vode in sanitarij še vedno zelo omejen. Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da "zgolj 60 odstotkov prebivalcev podsaharske Afrike in le 50 odstotkov prebivalstva v Oceaniji uporablja izboljšane vire pitne vode".

Pesek kot sredstvo čiščenja
Zrnca peska predstavljajo rešitev, ljudje jih za čiščenje vode uporabljajo že od antičnih časov, navajajo znanstveniki.

Ob tem pa opozarjajo, da so tehnike filtriranja z običajnim peskom zelo zahtevne. "Naš izdelek združuje grobi pesek z učinkovitimi karbonskimi materiali, ki omogočajo zadrževanje onesnaževalcev vode in hkrati omogočajo dober pretok," je pojasnila raziskovalka Gao Wei z Univerze v Teksasu.

Weijeva je za BBC povedala, da je običajen, grob pesek veliko manj učinkovit kot mivka, vendar voda skozi njo odteka zelo počasi.

Tehnologija vključuje premaz zrnc peska
Tehnika, ki so jo razvili, tako vključuje razpršitev oksidov grafita v vodo, ki se jo zmeša z običajnim peskom. "Celotno mešanico potem segrejemo na 105 stopinj Celzija za nekaj ur, da voda izpari. Nato končni produkt, 'obloženi pesek', uporabimo za čiščenje onesnažene vode," je pojasnila znanstvenica.

Cenovno učinkovit
"Superpesek" je narejen iz običajnega peska, zato bi lahko postal poceni način čiščenja vode v državah v razvoju.