Kot so ugotovili, so se bakterije v testih pokazale zaradi intenzivnega izpiranja in čiščenja vodovodov. Kljub vsemu je bila vsebnost teh bakterij tako majhna, da ne povzroča obolenj. Foto: BoBo
Kot so ugotovili, so se bakterije v testih pokazale zaradi intenzivnega izpiranja in čiščenja vodovodov. Kljub vsemu je bila vsebnost teh bakterij tako majhna, da ne povzroča obolenj. Foto: BoBo


Na Komunali Tržič so prejeli zadnje rezultate analiz vzetih vzorcev pitne vode, ki kažejo, da bakterije salmonele v vodi ni. Tudi nevarnosti za fekalno onesnaženost vode ni, zato je komunalno podjetje preklicalo teden dni trajajoč ukrep preventivnega prekuhavanja vode. Vir črevesnih obolenj pa še ni znan. "Z danes prejetimi rezultati analiz v petek vzetih vzorcev smo ovrgli še zadnje sume, da bi bilo z našo vodo kaj narobe," je na novinarski konferenci zagotovil predsednik Komunale Tržič Sebastijan Zupanc. Pojasnil je, da so prejeli negativne rezultate vzorcev pitne vode na salmonelo in na prisotnost drugih bakterij. Prejšnji teden je analiza namreč pokazala, da so v vodi majhne koncentracije bakterij, ki bi lahko kazale na onesnaženost.

Kot so ugotovili, so se omenjene bakterije pokazale zaradi intenzivnega izpiranja in čiščenja vodovodov. Kljub vsemu je bila vsebnost teh bakterij tako majhna, da ne povzroča obolenj. Kot je za primerjavo povedal Zupanc, je bilo v Loški dolini 1.700 enot bakterij na 100 mililitrov vode, v Tržiču pa manj kot štiri enote. V Loški dolini je bila tako pitna voda verjetno dejansko onesnažena z zunanjimi fekalnimi vplivi, v Tržiču pa so bile le sledi tega zaradi intenzivnega dela na vodovodu.

Ko so ugotavljali vzroke za okužbe vode, so pri vodnem viru Žegnani studenec, ki napaja območja Bistrice, Kovorja, Dupelj in Loke, sicer ugotovili, da bi bil lahko kriv tudi izpust fekalij na vodovarstvenem območju, saj so pri štirih posameznikih pred rednim čiščenjem greznic ugotovili, da so jih sami izpraznili. Policija bo zato ugotavljala, kam so goščo iz greznic odpeljali. "Grozljivo pa je spoznanje, da bi bil nekdo za privarčevane tri evre pripravljen zliti goščo kamor koli," je dejal Zupanc.

Zupanc: Zavod se je prenaglil
V Komunali Tržič so zaradi suma na hidrično epidemijo celovito pregledati vse vodne sisteme, saj Zavod za zdravstveno varstvo Kranj ni opredelil, na katerem izmed osmih vodovodnih sistemov bi se lahko 14 obolelih okužilo. Izkazalo se je, da so osebe, ki so zbolele v začetku septembra, razpršene po Tržiču. Zavod se je zato po mnenju Zupanca prenaglil z izrekom suma na hidrično epidemijo.

Zaradi tega so v Komunali Tržič čutili močne pritiske javnosti, nastali pa so tudi precejšnji stroški, saj le ena analiza za salmonelo stane več kot 500 evrov. Tako je samo s tega naslova nastalo več tisoč evrov stroškov. Končni izračun stroškov pa bodo v komunalnem podjetju imeli do konca tedna. "To bi nam morala biti šola v bodoče, da se teh stvari lotimo bolj premišljeno," je ocenil Zupanc in dodal, da bodo poskušali v sodelovanju z zavodom pripraviti scenarije, da v prihodnje ne bi po nepotrebnem zagnali take panike.

Oboleli so se tako najverjetneje okužili s hrano, natančen vir okužbe pa Zavod za zdravstveno varstvo Kranj še ugotavlja.