Türk verjame, da je premagal težave z boleznijo. Foto: EPA
Türk verjame, da je premagal težave z boleznijo. Foto: EPA
Največ glasov v akciji Moj zdravnik 2011 je prejel Peter Bossman. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik države Danilo Türk je v nagovoru na sklepni prireditvi akcije Moj zdravnik 2011 poudaril, da je pravica do najvišjega standarda telesnega in duševnega zdravja ena temeljnih človekovih pravic. Zdravje je po njegovih besedah ena najbolj razpoznavnih vrednot, ki je vedno bolj v ospredju, zdravstveni sistem in njegova urejenost pa je, kot pravi, eno izmed bistvenih področij, ki zagotavlja človekovo varno in zdravo življenje, pa tudi potrebno brezskrbnost.

Türk spregovoril tudi o svoji bolezni
"Vse to govorim tudi na podlagi osebnih izkušenj, bolj oddaljenih, pa tudi povsem nedavnih. Moja izkušnja z nedavno, verjamem, da že uspešno premagano, boleznijo, je ponovno pokazala, kako pomembni so zgodnje odkrivanje, temeljit pogovor o vseh vprašanjih, ki jih odpirajo mogoči načini zdravljenja in, naposled, odgovorno odločanje o konkretnih zdravstvenih postopkih," je dejal predsednik.

Izpostavil je še, da je vsako bolezensko stanje izrazito osebno, individualno, polno manjših in večjih negotovosti. "Posvetovanja, na polnem medsebojnem zaupanju temelječa posvetovanja in polno sodelovanje med človekom v stiski in zdravniki, osebnimi in splošnimi zdravniki ter s specialisti, vse to je neprecenljivega pomena za uspeh zdravljenja," je še dodal.

Türk: Počutim se odlično
Predsednik je po koncu prireditve dejal, da se po operaciji prostate počuti odlično. "Zadnjih šest mesecev sem bil v stalnem stiku z našimi zdravniki. Vsa diagnostika, vsa posvetovanja so potekala od konca avgusta lanskega leta in del teh posvetovanj je bila tudi izbira najprimernejše metode operacije, ki sem jo plačal sam, iz svojega žepa. Vse to je bilo del tega širokega sodelovanja, ki ga imam z zdravniki in ki se bo seveda tudi nadaljevalo," je odgovoril na vprašanje glede izbire načina svojega zdravljenja.

Pojasnil je, da so se diagnostični postopki začeli z "določenim sumom", na začetku februarja pa je bila znana polna diagnoza njegove bolezni. "V tistem času, ko so pri nas časopisne stolpce in televizijske vesti polnile zgodbe o raznih arhivih, o raznih preurejanjih arhivov in raznih drugih nečednostih, sem se sam ukvarjal predvsem z zadnjo fazo diagnostike ter izbiro zdravljenja," je izpostavil.

Dodal je še, da odslej ne bo obveščal javnosti o svojem zdravstvenem stanju nič pogosteje kot do zdaj, saj za to ne vidi potrebe.
Naj družinski zdravnik je Peter Bossman
Po izboru svojih pacientov ter bralk in bralcev revije Viva je priznanje moj zdravnik pripadlo družinskemu zdravniku Petru Bossmanu, ki je hkrati tudi piranski župan. Priznanje moja pediatrinja 2011 je prejela Marisa Višnjevec Tuljak, moja družinska zdravnica 2011 je postala Valerija Šaško, moja ginekologinja 2011 pa Milena Igličar.

Bossman je za MMC pojasnil, da bi slovenski zdravstveni sistem potreboval reformo predvsem pri osnovnem zdravstvu, ki je po njegovem mnenju še zmeraj podcenjeno. Kot pravi, ljudje ne vedo, koliko dela se opravi na ravni splošnih, družinskih in otroških zdravnikov. "Večina pacientov pride v prvi kontakt z zdravstvom prav pri teh zdravnicah in zdravnikih in mislim, da je skrajni čas, da jih nagradimo za njihovo delo," je prepričan.

Na vprašanje, kako sam skrbi za svoje zdravje, je v smehu odvrnil, da bolj slabo. Kot pravi, se poskuša vsaj enkrat na teden sproščati v naravi, občasno pa igra tudi golf.

"Izboljšajo se lahko kakovost, varnost in dostopnost zdravstvenega sistema"
Minister za zdravje Dorjan Marušič pa je za našo spletno stran pojasnil, da bi bilo treba slovenski zdravstveni sistem izboljšati na področju kakovosti zdravstvene oskrbe, varnosti, "kar pomeni, da že ob napovedani zdravstveni uslugi z veliko verjetnostjo napovemo, da ne bo zapletov ali da je zelo majhna verjetnost, da do njih pride", in v dostopnosti zdravstvenih storitev, ki bi morale biti dostopne največjemu mogočemu številu državljanov.

Edini minister poleg Marušiča, ki se je udeležil prireditve, je bil minister za šolstvo Igor Lukšič. "Naš zdravstveni sistem je eden boljših na svetu in ima zelo dobro tradicijo. Izboljšave so seveda zmeraj potrebne. Obstaja problem dolgih čakalnih vrst in presoje, kaj je plačljivo s strani pacientov. Tukaj bi se dalo narediti še kak koristen premislek. Po mojih izkušnjah plačujemo nekatere zadeve, ki jih ne bi bilo treba, nekatere bi pa morali, pa jih ne," je izpostavil.

Akcija Moj zdravnik 2011 že petnajsto leto zapored poteka pod okriljem revije Viva. Na svoji spletni strani so zapisali, da dajejo z akcijo vsem priložnost, da se izbranemu zdravniku zahvalijo ne le za strokovno delo, temveč predvsem za pristen in iskren odnos, katerega temelj sta neomajno zaupanje ter posluh za sočloveka. Poudarjajo, da lahko s svojim glasom nagradimo zdravnike, ki znajo prisluhniti v pogovoru in nam znajo pomagati tudi s prijaznim pogledom, pomirjajočo besedo ter toplim stiskom roke.