Moški neradi spregovorijo o težavah z uriniranjem, a kot opozarja stroka, je potrebno ta predsodek razbiti, saj lahko zdravniki pri veliko težavah pomagajo. Foto: EPA
Moški neradi spregovorijo o težavah z uriniranjem, a kot opozarja stroka, je potrebno ta predsodek razbiti, saj lahko zdravniki pri veliko težavah pomagajo. Foto: EPA

V zadnjih letih so v porastu predvsem povečanje prostate in s tem povezane težave s spodnjimi sečili in z uriniranjem ter onkološke bolezni, predvsem rak prostate, je na 6. urološkem kongresu v Portorožu povedal predsednik Združenja urologov Slovenije Dejan Bratuš.

Med glavnimi temami, ki so jih na letošnjem kongresu, urologi se sicer srečujejo vsaka tri leta, obravnavali strokovnjaki, so bili obravnava simptomov spodnjih sečil, rak prostate in spolna medicina. Kot kažejo njihove ugotovitve, se pojavnost bolezni, s katerimi se srečujejo urologi, bistveno ne razlikuje od stanja drugod po svetu.

Težavno priznavanje težav
Določene težave so občutljivejše in o njih pacienti neradi spregovorijo, npr. pri moških težave z uriniranjem, pri ženskah težave z uhajanjem vode, ter težave s spolnostjo. S tem imajo sicer več težav zdravniki splošne in družinske medicine, katerim bolniki brez usmerjenih spodbud teh težav morda niti ne omenijo. K urologom pa prihaja že usmerjena populacija z napotnicami, tudi komunikacija glede občutljivih tem zato bistveno hitreje steče, opaža Bratuš.

Konkretnih ukrepov za dvig števila urologov še ni bilo
V združenju že desetletja opozarjajo na prenizko število urologov, čemur pritrjujeta tudi ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "Na žalost do zdaj razen tega, da nam vsi priznavajo, da nas je premalo, konkretnih ukrepov, ki bi povečali število urologov, do zdaj ni bilo," dodaja.

Po njegovem mnenju rešitev ni zgolj v tem, da zdravniška zbornica razpiše nova specializantska mesta. Če ministrstvo, seveda ob soglasju ZZZS-ja, ne bo spremenilo sistemizacije delovnih mest znotraj zdravstvenih ustanov, "lahko mi proizvedemo 20 novih specialistov urologov, ki jih ne bomo mogli nikjer zaposliti". Prav zato bi bilo tu potrebno usklajeno delovanje vseh institucij, ki ga Bratuš za zdaj pogreša.

V okviru tridnevnega srečanja v Portorožu so pripravili tudi simpozij urološke zdravstvene nege Slovenije, in sicer že enajsti po vrsti, del kongresa pa so namenili evropski urološki šoli otroške urologije.