Na gorenjski kmetiji so takoj po odkritju prenehali z oddajo mleka, ki so ga poslali v neškodljivo uničenje. Še istega dne so izvedli tudi vzorčenje vseh sestavin obroka za krave molznice. Foto: BoBo
Na gorenjski kmetiji so takoj po odkritju prenehali z oddajo mleka, ki so ga poslali v neškodljivo uničenje. Še istega dne so izvedli tudi vzorčenje vseh sestavin obroka za krave molznice. Foto: BoBo
Strup v blejskem mleku

Pri prvem zbiralcu so sledi tega strupa že odkrili v mleku, začasno prepoved oddaje mleka pa ima tudi drugi zbiralec, čeprav aflatoksinov v njihovem mleku niso našli, so sporočili z veterinarske uprave.

Prva kmetija je mleko prodajala v Italijo
Na veterinarski upravi so pojasnili, da je mleko z najdenim aflatoksinom M1 izviralo s kmetije na Bledu, ki je to živilo prodajalo v Italijo. Na omenjeni kmetiji so takoj po odkritju konec tedna mleko prenehali oddajati in ga poslali v neškodljivo uničenje. Še istega dne so izvedli vzorčenje vseh sestavin obroka za krave molznice.

Izsledki vzorcev sestavin obroka so pokazali, da je vsebnost aflatoksina B1 presežena v vzorcu koruznega šrota pri enem izmed slovenskih proizvajalcev krmil. Pristojni z veterinarske uprave so pri proizvajalcu takoj opravil pregled in ugotovili, da je isto serijo kontaminiranega koruznega šrota dobila še kmetija s kravami molznicami z območja Ljubljane. Tako je veterinarska uprava tudi tej kmetiji odredila začasno prepoved oddaje mleka v javno porabo.

Nadzor uvedli tudi v mlekarni
Ker pa so s kmetije iz okolice Ljubljane mleko že oddali v mlekarno, so nadzor uvedli tudi v mlekarni.

Iz Ljubljanskih mlekarnah so sporočili, da je ta kmetija iz okolice Ljubljane ena izmed njihovih dobaviteljic mleka, zato so jih obvestili o morebitni vsebnosti aflatoksinov v surovem mleku. V Ljubljanskih mlekarnah so vzorec tega mleka poslali v laboratorij Nacionalnega veterinarskega inštituta, njegovi izvidi pa kažejo, da aflatoksinov v tem mleku ni. Hkrati so v Ljubljanskih mlekarnah začeli predpisan interni postopek identifikacije poti spornega mleka in morebitnih izdelkov, ki bi bili lahko narejeni iz tega mleka.

"Čeprav je monitoring nevarnih snovi v pristojnosti veterinarske uprave, v Ljubljanskih mlekarnah še dodatno izvajamo analize na vsebnost nevarnih snovi v mleku. V vseh letih še nikoli ni bila ugotovljena prisotnost aflatoksinov v surovem mleku. Danes smo na analizo na NVI dostavili tudi vzorce izdelkov. V popoldanski urah so nas iz NVI po telefonu obvestili, da so vsi rezultati analiz na prisotnost aflatoksinov ustrezni. Glede na nastalo situacijo smo se odločili, da bomo v bodoče še večkrat izvajali lasten monitoring na prisotnost aflatoksinov in od naših dobaviteljev mleka zahtevali izjave o analizah ustreznosti krme," je povedala Neva Makuc, direktorica Sektorja za kakovost in okolje.

Strup v blejskem mleku