Zdravniki v Valdoltri upajo, da bodo lahko podobne posege opravljali tudi v prihodnosti. Foto: BoBo
Zdravniki v Valdoltri upajo, da bodo lahko podobne posege opravljali tudi v prihodnosti. Foto: BoBo

Meniskus je eden najpogosteje poškodovanih delov kolena. Na videz je kot blazinica iz tkiva, podobnega hrustancu, ki blaži obremenitve kolena. Mlada bolnica Tjaša si ga je poškodovala do te mere, da so ji ga morali v celoti odstraniti in nadomestiti. Hodila bo že jutri, v slabem letu pa bo povsem okrevala.

Poseg je bil zahteven tudi z vidika priprav, saj so morali meniskus naročiti iz ZDA, kar je povezano tudi z visokimi stroški prevoza in same operacije, je povedal Bogdan Ambrožič iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Sicer pa tak meniskus stane okoli osem tisoč ameriških dolarjev, težko pa ga je tudi naročiti, saj ga denimo v Belgiji nimajo niti toliko, da bi zadostili svojim potrebam, dodaja direktor ortopedske bolnišnice Radoslav Marčan.

Težava pa je tudi znanje, ki ga v Sloveniji ne premoremo. Ekipi strokovnjakov se je pridružil eden najuglednejših kirurgov iz Belgije, profesor Rene Verdonk iz Belgije, ki je opravil že več kot 400 podobnih presaditev. Gre, kot poudarja, predvsem za preventivo; preprečevanje bolezni, kot je artroza, in zmanjševanje potrebe po umetnih sklepih. S takim posegom lahko preprečimo nove operacije v naslednjih 30 ali 40 letih, je povedal Verdonk.

V Sloveniji bo teh posegov predvidoma le nekaj letno, bolnikom pa ga ni treba plačati, v Valdoltri upajo, da bodo dosegli razumen dogovor z zavarovalnico.

V Valdoltri prvi v Sloveniji presadili meniskus
V Valdoltri prvi v Sloveniji presadili meniskus