Fakina je podprlo 29 članov skupščine od 39, preostali so se vzdržali. Foto: BoBo
Fakina je podprlo 29 članov skupščine od 39, preostali so se vzdržali. Foto: BoBo
Ambulanta zdravnice Nade Cesarec
Fakin se bo zavzemal za zmanjšanje števila zdravstevnih domov na največ deset. Foto: Goran Rovan
Skupščina ZZZS-ja podprla Fakina

Vlada v letu dni od omenjene zavrnitve ni predstavila drugega kandidata, so ugotavljali člani skupščine in zato izrazili podporo Samu Fakinu, ki je v uvodu svoje predstavitve priznal, da je po lanski zavrnitvi v parlamentu opravil konkreten premislek. Politika ne bi smela imeti končne besede o tem, kdo vodi zdravstveno blagajno, saj Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) potrebuje večjo avtonomijo, je prepričan Fakin.

Sindikalist Bojan Živkart se je vprašal, zakaj politika ne predstavi svojega kandidata, če jim Fakin ni všeč, in bil hkrati kritičen do dogajanja na preteklih skupščinah ZZZS-ja, ko je vlada mimo volje skupščine uveljavljala svoje ideje.

Predstavnica vlade v skupščini Eva Helena Zver je napovedala, da se je pred letom dni glasovanja vzdržala, tokrat pa bo glasova za Fakina, ker zavod potrebuje strokovno močnega direktorja, in če vlada v celotnem letu ni mogla najti zamenjave za Fakina, ni razloga, da bi se takšno stanje nadaljevalo.

Fakinovo predstavitev je predstavnik delodajalcev Ivan Gracar ocenil pozitivno, dogajanje okoli imenovanja generalnega direktorja ZZZS-ja pa kot "politični šov". Fakinov načrt je drzen, pa je dejal predsednik skupščine Jože Smole.

"Prišel je čas za drzen program"
ZZZS bi moral po Fakinovi viziji postati prava zavarovalnica, da ne bi bili več odvisni od dnevne politike na kadrovskih in finančnih področjih. "Smo družba, ki je preveč odvisna od politike, ki pa nima niti znanja za odločanje o strokovnih zdravstvenih vprašanjih," je opozoril in dodal: "Moj program je drzen, a prišel je čas."

Zavod se bo pod njegovim vodenjem zavzemal za zmanjšanje števila zdravstvenih domov na največ deset, nekako na enega na območno enoto ZZZS-ja, je napovedal Fakin in kot primere dobre prakse izpostavil tri velike slovenske zdravstvene domove, ki dobro in uspešno poslujejo, in sicer gorenjski, ljubljanski in mariborski.

Fakin se zavzema tudi za ureditev koncesij, novo opredelitev terciarne dejavnosti in v tem okviru uvedbo individualnih računov za vse zahtevne bolnike. "Danes že lahko dokažemo, da je neki bolnik dražji od povprečnega," je izpostavil. Vzpostaviti bo treba preglednejši sistem pravic iz javnih sredstev, ohraniti univerzalno košarico pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja in izločiti tiste pravice, ki dokazljivo ne prinašajo ustreznih koristi za zdravje ali rezultatov zdravljenja v razmerju do stroškov, je naštel.

Bo DZ tokrat dal soglasje?
Za Fakina je glasovalo 29 članov skupščine od 39, proti ni glasoval nihče, saj so se preostali glasovanja vzdržali. V razpravi pred glasovanjem so sicer tako predstavniki zavarovancev kot vladne strani napovedali, da bodo tokrat glasovali zanj.

Strokovne službe bodo predlog za potrditev Fakina za tretji mandat na čelu zavoda zdaj posredovale v potrditev DZ-ju. Če soglasja do 15. maja ne bo, bo skupščina na izredni korespondenčni seji odločala o vršilcu dolžnosti, so še sklenili.

Skupščina ZZZS-ja podprla Fakina