Odstop na pediatrični kliniki. Foto: MMC/TV Slovenija
Odstop na pediatrični kliniki. Foto: MMC/TV Slovenija

Letos so v javnost prišle informacije o tem, da naj bi eden od zdravnikov iz službe za kardiologijo (Uroš Mazič) več bolnikom na tem oddelku postavil napačne diagnoze. Hkrati so očitki o neustreznem zdravljenju leteli tudi na vodjo službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Tomaža Podnarja. Te informacije so v javnosti sprožile burne odzive.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki želelo razrešiti strokovnega direktorja Rajka Kendo. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je hkrati pozvala k odstopu generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer. Ministričine zahteve slednja nista izpolnila. Je pa, kot kaže, odstopil Podnar. Na položaju je bil od decembra lani.

O odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve je na zadnjih dveh sejah razpravljal svet UKC Ljubljana, a končne odločitve o njuni usodi za zdaj še ni. Nadaljevanje seje sveta je predvideno za 8. avgust.

Ministrica je napovedala, da bo v kratkem sprejela tudi odločitev o prihodnosti programa otroške srčne kirurgije. V naslednjih dneh naj bi se sestala s starši otrok v programu otroške srčne kirurgije.