Po mnenju večine članov sveta zavoda je najnovejše pismo še en dokaz kritičnih razmer znotraj zavoda. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Po mnenju večine članov sveta zavoda je najnovejše pismo še en dokaz kritičnih razmer znotraj zavoda. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Janez Lavre
Janez Lavre opozarja, da takšnih sej sveta zavoda v desetletni karieri vodenja SB Slovenj Gradec še ni doživel. Foto: BoBo

Člani sveta zavoda UKC Maribor so v torek več ur razpravljali o nakopičenih problematikah druge največje bolnišnice v državi – od akutne kadrovske podhranjenosti in predolgih čakalnih dob do previsokih stroškov nabave materialnih sredstev. A najbolj vročo razpravo je izzvalo pismo, ki ga je vodstvo bolnišnice naslovilo na ministrstvo za zdravje, v njem pa člane sveta zavoda obtožuje škodljivega ravnanja za delovanje in poslovanje bolnišnice, je za Radio Slovenija poročala Katarina Klep - Černejšek.

Da strokovnim službam nalagajo preveč dela, zahtevajo preveč gradiv in pojasnil, so izrazito agresivni in da ima njihovo ravnanje vse elemente mobinga, so med drugim zapisali v vodstvu bolnišnice in dodali, da člani sveta zavoda postajajo vedno bolj škodljivi za delovanje in poslovanje bolnišnice. Pod pismo, s katerim ministrico pozivajo k ukrepanju, so se podpisali člani kolegija direktorja, z vednostjo v. d.-ja direktorja zavoda Janeza Lavreta, ki opozarja: "Takšne seje so neobičajne. V vsej desetletni karieri vodenja splošne bolnišnice Slovenj Gradec česa takšnega še nisem doživel.

Člani sveta UKC Maribor nad zapisanim niso skrivali ogorčenja in razočaranja, a pred mikrofon ni želel nihče, razen predsednice sveta Vlaste Kovačič Mežek, ki izbruh nesoglasja vidi "mogoče osebno kot en lasten neuspeh", je še poročala Katarina Klep - Černejšek.

Strokovne službe zasute s pripravami gradiva
Pomočnik direktorja Milan Soršak je pozneje za STA pojasnil, da je pismo nastalo v času, ko so bile njihove strokovne službe zasute s pripravami gradiva za dve zaporedni seji sveta zavoda decembra. Kot je dejal, se vsi trudijo, da bi zadostili zahtevam sveta zavoda, a se jim vedno znova nalaga dodatne zadolžitve, hkrati so vedno le kritike. Poudaril pa je, da niso predlagali zamenjave članov sveta zavoda.

Anonimka mladih zdravnikov: starejši jih šikanirajo in izkoriščajo
Po mnenju večine članov sveta zavoda je to še en dokaz kritičnih razmer znotraj zavoda – med drugim so obravnavali tudi anonimno pismo mladih zdravnikov, v katerem ti opozarjajo na domnevno šikaniranje, na to, da jih starejši zaposleni izkoriščajo, in na druge nepravilnosti. Mnenja o tem, kako resno jemati ta dopis, so bila v svetu zavoda različna, saj iz pisma ni jasno, na katerih oddelkih naj bi se te nepravilnosti dogajale.

Zaposlene opozorili na ustrezno komunikacijo
Strokovna direktorica Darja Arko je pojasnila, da so se o tem pogovorili s predstojniki oddelkov in jih pozvali, naj opozorijo vse zaposlene na ustrezno komuniciranje in obravnavanje mlajših kolegov. Spomnila je še, da imajo že od leta 2015 vzpostavljen sistem za poročanje o neželenih dogodkih, ki jih sproti rešujejo, če ne drugače, z mediacijo. Člani sveta zavoda so glede na splošno stanje v UKC-ju Maribor vztrajali, da se takšnih pisem, pa čeprav so anonimna, ne sme pometati pod preprogo. Zato so pozvali vodstvo zavoda, da opravi analizo razmer, v kakršnih delajo mladi zdravniki, in nato sprejme ustrezne sistemske ukrepe.

Več kot 600 dodatnih zaposlitev v naslednjih 10 letih
Svet zavoda je v torek zvečer sprejel 10-letni kadrovski načrt zaposlovanja, ki med drugim predvideva več kot 600 dodatnih zaposlitev, največ 191 zdravnikov specialistov. Prav tako so odobrili pripravljen dodatni program bolnišnice za skrajševanje dolgih čakalnih dob na področjih kardiologije in ortopedije. Ortopedskih operacij naj bi letos dodatno opravili 700, invazivnih kardioloških posegov 400.