Revizija je pokazala nepravilnosti pri poslovanju. Foto: MMC RTV SLO
Revizija je pokazala nepravilnosti pri poslovanju. Foto: MMC RTV SLO

Revizija poslovanja zdravstvene zavarovalnice v času vodenja Marka Jakliča in Boštjana Averja je pokazala, da je vodstvo naročalo storitve, ki niso bile potrebne, in sklepalo ekonomsko neupravičene pogodbe. Izkazalo se je tudi, da so naročene storitve opravljali strokovno neusposobljeni ljudje. Predsednik izredne uprave Vzajemne Dušan Kidrič, ki je vlogo odškodninskih tožb že potrdil (uprava bo o njih odločala v četrtek), pa o zahtevanih zneskih za zdaj še ne želi govoriti, je poročal Radio Slovenija. Glede prejšnji teden napovedanih kazenskih ovadb je Kidrič dejal, da bodo te "prepustili organom pregona".

Po odstavitvi Averja uvedena izredna uprava
Spori v zvezi z vodenjem Vzajemne se vlečejo že več let. Proti komercializaciji je ostro nastopila Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) pod vodstvom Mateje Kožuh Novak. V začetku oktobra lani pa se je v postopek zoper Vzajemno, ki je privedel do razrešitve uprave z Boštjanom Averjem na čelu vmešala tudi Agencija za zavarovalni nadzor (AZN). Nadzorni svet zavarovalnice je nato na izredni seji odpoklical Averja, AZN pa je izdal odločbo o izredni upravi pod vodstvom Kidriča.

Aver na čelo izolske bolnišnice?
Aver, ki je sicer še nekaj časa v Vzajemni ostal kot svetovalec uprave, zdaj kandidira za direktorja izolske bolnišnice. Njegova kandidatura je razvnela vročo razpravo na ponedeljkovi izredni seji sveta zavoda, na kateri so do imenovanja novega direktorja imenovali vršilko dolžnosti Edvino Gregorčič. Zdravstveni minister Dorjan Marušič naj bi se po pisanju Dnevnika do Averjeve kandidature opredelil do konca tega tedna.