Gordana Živčec Kalan je 150.000 evrov presežnih sredstev ZD-ja Izola deponirala na Poštni banki Slovenije, denar pa je nato služil kot garancija za posojilo, ki ga je najela družba Mabra inženiring. Foto: MMC RTV SLO
Gordana Živčec Kalan je 150.000 evrov presežnih sredstev ZD-ja Izola deponirala na Poštni banki Slovenije, denar pa je nato služil kot garancija za posojilo, ki ga je najela družba Mabra inženiring. Foto: MMC RTV SLO
Bo Živčec Kalanova morala oditi?

"V času današnjega delovnega dne smo poplačali posojilo v višini 150.000 evrov," je povedala direktorica Mabra inženiring Nevenka Zekić. Zatrdila je še, da so izplačali tudi dogovorjene obresti v višini 3.822 evrov. "Odločili pa smo se tudi, da bomo Zdravstvenemu domu Izola dali donacijo," je dodala. Za nakup opreme za reševalce nameravajo nameniti 5.000 evrov.

Poziv po vrnitvi, ko je za to izvedela javnost
Vršilka dolžnosti direktorja zdravstvenega doma Gordana Živčec Kalan je po tem, ko so podrobnosti transakcije prišle v javnost, od Mabre zahtevala, da denar z obrestmi vred vrne v 48 urah.

Predsednik sveta zavoda Radivoj Nardin pa je v tajništvo že zjutraj poslal dopis, v katerem od vodstva zahteva, naj ga o poplačilu posojila nemudoma obvestijo, z zahtevo pa je bila seznanjena tudi Živčec Kalanova. Nardin je v primeru poplačila zahteval tudi fotokopijo dokumenta o poplačilu posojila in s tem o sprostitvi 150.000 evrov depozita, ki jih je ZD Izola nakazal Poštni banki Slovenije kot garancijo za posojilo Mabri.

Ob tem je predsednik sveta dejal, da to, ali bo denar nakazan ali ne, ne zmanjšuje odgovornosti vodstva Zdravstvenega doma Izola. Tako ravnanje je po njegovih besedah neetično, saj se z javnim denarjem tako ne sme delati.

Razpolaganje z depozitom je tudi tema seje sveta zavoda, kjer govorijo tudi o imenovanju novega direktorja ZD-ja Izola. Živčec Kalanovi namreč mandat poteče 21. januarja, na razpis naj bi se prijavili dve osebi, zdajšnja v. d. direktorice pa pravi, da se za mandat ne bo potegovala, saj " v sovražnem okolju ne more delati".

Novi direktor bo Komljanec
Svet Zdravstvenega doma Izola, ki je več ur za zaprtimi vrati razpravljal o odgovornosti v.d. direktorice Živčec Kalanove zaradi spornega posojila Mabri inženiring, je na koncu zvečer sprejel sklep, da se je seznanil s posojilnim poslom. Živčec Kalanove niso razrešili predčasno, po izteku mandata v.d. jo bo z 22. januarjem zamenjal Evgenij Komljanec.

Za poroštvo je nujno soglasje občine
Posel pregledujejo tudi kriminalisti, ki so v torek zasegli vso dokumentacijo, povezano s spornim poroštvom. Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes je med drugim dejal, da bi zavod poroštvo lahko dal le s soglasjem ustanovitelja, to je Občine Izola. Dodal je, da je osnovni namen javnega zavoda opravljanje javne službe, tržna dejavnost pa lahko predstavlja le dopolnilno dejavnost. A kreditiranje zasebnih podjetji dopolnilne dejavnosti ne more predstavljati.

Zakon sicer določa, da lahko posredni proračunski uporabniki, med katere spadajo tudi zdravstveni domovi, prosta sredstva deponirajo pri bankah ali jih naložijo v vrednostne papirje, a jih morajo najprej ponuditi zakladnici Republike Slovenije. Pri razpolaganju s prostimi denarnimi sredstvi pa so dolžni spoštovati načela varnosti, likvidnosti in donosnosti, je še pojasnil Šoltes. Dodal je tudi, da takšni posli v slovenskih zdravstvenih domovih niso pogosta praksa.

Bo Živčec Kalanova morala oditi?