Testerje za program Svit je v Pomurju vrnila le dobra polovica povabljenih k sodelovanju. Foto: IVZ
Testerje za program Svit je v Pomurju vrnila le dobra polovica povabljenih k sodelovanju. Foto: IVZ

Rak debelega črevesa in danke je za kožnim najpogostejša vrsta raka pri nas, presejalni program Svit pa najučinkovitejše orodje za zgodnje odkrivanje in tudi preprečevanje te bolezni. Ker je odzivnost na sodelovanje v Svitu nižja od slovenskega povprečja, je Nacionalni inštitut za javno zdravje v sredo v Murski Soboti pripravil predstavitev programa, župani pomurskih občin pa so ob tej priložnosti ponovno podpisali Listino o podpori programu Svit.

NIJZ je po lanski predstavitvi v Lendavi v sredo program Svit pripravil še v Murski Soboti. Če se bodo povabljeni v program vključevali v zadostnem številu, je mogoče v državi preprečiti smrt kar okoli 200 ljudi, 300 pa jih za rakom na debelem črevesu ali danki sploh ne bo zbolelo, opozarjajo pristojni. V Pomurju je bilo lani k sodelovanju v programu Svitu povabljenih 15.267 ljudi, teste jih je vrnilo zgolj 8.779, je povedala vodja programa Jožica Maučec Zakotnik: "Nekako 57 odstotkov ljudi vrne testerje, preseje pa se jih potem okoli 54 odstotkov."

Pa ravno v Pomurju je obolelih za rakom debelega črevesa ali danke več, kot znaša slovensko povprečje, dodaja Maučec Zakotnikova: "V Pomurju je večji delež pozitivnih kot v nekaterih drugih regijah, kar pomeni, da se še bolj obremenjeni s to boleznijo. Če si pozitiven, imaš ali napredovale polipe ali raka."

Zato je še toliko pomembnejše ne zgolj sodelovanje v programu Svit, temveč tudi skrb za bolj zdrav način življenja.