Poslanka SD-ja Andreja Rihter je na novinarski konferenci spregovorila o zdravstveni reformi. Foto: BoBo
Poslanka SD-ja Andreja Rihter je na novinarski konferenci spregovorila o zdravstveni reformi. Foto: BoBo
Sprehod
"Prebivalstvo v Sloveniji se spreminja," je prepričana poslanka SD-ja Andreja Rihter. Foto: BoBo

Vlada se bo do konca julija seznanila s predlogom zdravstvene reforme in nato se bo začela javna predstavitev mnenj, je na novinarski konferenci pojasnila poslanka SD-ja Andreja Rihter. Dodala je, da so si v stranki SD edini, da mora biti zdravstvena reforma sprejeta.

"Spremembe na področju zdravstva so nujne"
Poslanka SD-ja je posebej izpostavila, da se slovensko prebivalstvo spreminja, pred čemer si ne moremo zatiskati oči, ampak je posledično treba spremeniti tudi zdravstveni sistem. "Utopija vsake prihodnje vlade je, če meni, da ne potrebujemo sprememb na tem področju," je prepričana Rihterjeva, saj so težave že zdaj "vidne in opazne".

"Socialno šibki bi plačevali manj, tisti z višjimi dohodki pa več," je pojasnila Rihterjeva in izpostavila dve ključne novosti v spremenjenem zdravstvenem sistemu:

  • ukinja se dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kar bi nadomestila splošna participacija - višina bi bila določena glede na dohodek posameznika;
  • nujni medicinski prevozi se ne ukinjajo, ukinjajo pa se prevozi, ki niso nujni.

Rihter: Ministri ne morejo gledati samo na svoj vrtiček
"Minister za finance, minister za delo in socialne zadeve ter minister za zdravje so ekipa moških, ki bodo pripravili vse potrebno za spremembe na področju zdravstva," je pojasnila poslanka SD-ja. Znova je opozorila na negativno stanje v zdravstveni blagajni in prepotrebno prevetritev sistema, zato "ministri ne bodo smeli ozko gledati po svojem vrtičku, saj nosijo odgovornost za usodo Slovencev".

"Odziv zavarovalnic je razumljiv, vendar nemoralen"
Rihterjeva se je dotaknila še zavarovalnic, ki so se ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja protestno oglasile in izrazile nezadovoljstvo, po njihovem mnenju naj bi bilo dopolnilno zavarovanje tisto, ki v zdravstveno blagajno prinese precej denarja.

"Minister za zdravje ima argumente in ministrstvo bo ovrglo trditve zavarovalnic," je dejala in dodala: "Odziv zavarovalnic je razumljiv, vendar nemoralen in v škodo zavarovancev".