Jeseniška urgenca v gradnji. Foto: BoBo
Jeseniška urgenca v gradnji. Foto: BoBo

Na posvetu o reorganizaciji nujne medicinske pomoči v Kamniku se je zbralo 20 županov z vse Slovenije. Ti so mnenja, da se bodo zdravstveni standardi z novim pravilnikom poslabšali, pri čemer ministrstvo ignorira vse pripombe, je poročala TV Slovenija.

Župani so znova opozorili na že znane argumente proti, denimo na odzivne čase na podeželju, ki se bodo po njihovem mnenju podaljšali, ter na odsotnost zdravnika.

Teršek: Pravno ga bo težko izpodbijati
Med udeleženci je bil tudi ustavni pravnik Andraž Teršek. Po njegovih besedah po posvetovanju z zdravstveno stroko ni dvoma, da bo šlo za znižanje standardov. Tak pravilnik je tudi pravno nesprejemljiv, vendar pa ga bo po njegovih izkušnjah pravno težko izpodbijati. Teršek skoraj ne verjame, da bi občine uspele z ustavno presojo. Glede na to svetuje stopnjevanje političnega pritiska, če pa ne bo šlo drugače, tudi proteste ali civilno nepokorščino.

Reorganizacija z letom 2019
Po predlogu pravilnika bo nujno medicinsko pomoč neprekinjeno izvajalo 12 urgentnih centrov in 18 satelitskih urgentnih centrov. Na terenu bodo na voljo nujna reševalna vozila in reanimobili. Prav tako osnutek pravilnika predvideva mrežo dežurnih ambulant v manjših zdravstvenih domovih, ki pa ne bodo odprte ves čas. Nova organizacija nujne medicinske pomoči bo predvidoma v celoti začela delovati na začetku leta 2019.

Novi predlogi za ureditev nujne medicinske pomoči
Župani proti reorganizaciji nujne medicinske pomoči
Novi predlogi za ureditev nujne medicinske pomoči
Župani proti reorganizaciji nujne medicinske pomoči