Na vladi molčijo, ali namerava nova ministrica odstopiti po manj kot mesecu dni delovanja. Foto: BoBo
Na vladi molčijo, ali namerava nova ministrica odstopiti po manj kot mesecu dni delovanja. Foto: BoBo
Ali ministrica za zdravje že meče puško v koruzo?

Neuradno smo namreč dobili nasprotujoče si informacije o tem, da namerava odstopiti - torej od tega, da namerava tudi zaradi posla svojega moža v ponedeljek predsednici vlade ponuditi odstopno izjavo, pa do informacij iz krogov blizu ministrice, da tega nikakor ne bo storila. Na vladi so se za zdaj zavili v molk.

Ne zdravstvena ministrica ne predstavniki za stike z javnostjo ministrstva za zdravje danes niso dosegljivi, tudi na vladi ne komentirajo, ali namerava Alenka Trop Skaza po manj kot mesecu dni, po težavnih iskanjih ministra in ob nešteto težavah slovenskega zdravstva odstopiti. Če bi odstopila, po mnenju kirurga Erika Breclja to pomeni, da je stanje izjemno resno.

"Pomeni tudi, da je biti minister za zdravje v tej državi nevarneje kot notranji minister. Zdravstvo obvladuje mafija, to je jasno, če si mislimo, da to ni res v Sloveniji, si lažemo, in seveda mafija ne želi, da je na tem mestu nekdo, ki bi ukrepal proti njim, zato imamo odstope, imamo v preteklosti grožnje ministrom," je pojasnil Brecelj.

Korupcija v zdravstvu, težave pri gradnjah in javnem naročanju, zdravstvena reforma, navsezadnje tudi pomanjkanje kadrov, kar se je ta teden izkazalo v katastrofalnem stanju na ljubljanski urgenci ... To so le glavne težave slovenskega zdravstva. Še pred imenovanjem je Alenka Trop Skaza dejala: "Če zadeve ne bodo šle v pravo smer, nimam nobenih težav in zadreg, da tudi odstopim."

Koliko pa bi pri taki odločitvi imelo vlogo tudi poslovanje njenega moža? Ta teden je bilo njegovo podjetje, ki je doslej veliko poslovalo z državo, izločeno iz postopka dobave in vgradnje opreme na novomeški urgenci, z razlogom, da "ponudba ima sicer najnižjo ceno, a jo je strokovna komisija zaradi neustrezne reference prepoznala kot nepopolno". Ob tem spomnimo še na te ministričine besede: "Da bo zadeva čista, da ne bo kdo nadalje govoril o ribarjenju v kalnem, naj povem pred mediji in javnostjo, da moj mož razmišlja o prodaji svojega deleža in o odstopu z direktorskega mesta."

Glede na podatke na Ajpesu in uradni spletni strani podjetja je Smiljan Trop še vedno direktor in solastnik Klime Ptuj.

Metka Majer, TV Slovenija

Ali ministrica za zdravje že meče puško v koruzo?