Po besedah dekana Ivana Krajnca imajo številne najsodobnejše pripomočke v državi in regiji, s čimer želijo študij medicine v Mariboru, ki ga je državni zbor odobril 2. oktobra 2003, dvigniti na še višjo raven kot doslej. Foto: BoBo
Po besedah dekana Ivana Krajnca imajo številne najsodobnejše pripomočke v državi in regiji, s čimer želijo študij medicine v Mariboru, ki ga je državni zbor odobril 2. oktobra 2003, dvigniti na še višjo raven kot doslej. Foto: BoBo
Prenova fakultete v Mariboru
Hipokratova prisega v novih prostorih

Predsednik republike Borut Pahor je v Mariboru slovesno odprl novo stavbo tamkajšnje medicinske fakultete. S tem bodo mariborski študenti medicine po desetih letih dobili svoje prostore, ki jih poleg sodobne arhitekture v središču mesta in odličnega razgleda odlikujejo tudi najsodobnejši pedagoški in raziskovalni pripomočki.

Novogradnjo, ki je umeščena v zgodovinsko varovan predel tik ob Starem mostu na desnem bregu Drave in je s podzemnim hodnikom povezana z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor, je zasnoval arhitekt Boris Podrecca, gradbena dela pa je izvedel konzorcij Begrad-Granit. Temeljni kamen je junija 2011 položil takratni predsednik republike Danilo Türk, vrvico na vhodu v novo stavbo pa bo danes prerezal njegov naslednik Pahor.


V programih RTV Slovenija

- Naložba v prostore nova fakultete je bila ena od največjih v javni sektor v tem desetletju. V današnjem Studiu ob 17-ih se lotevamo odprtih vprašanj medicine in zdravstva pri nas, študija tega področja in njegove vpetosti v celotno akademsko univerzitetno zgodbo. Kaj pomeni ta fakulteta, druga medicinska v Sloveniji, za celoto teh znanj in delovanja na Slovenskem, je bilo govora v tokratnem Studiu ob 17-ih. Oddajo je pripravil Anton Petelinšek (Radio Maribor).
- Skoraj desetletje je študij medicine v Mariboru potekal v različnih prostorih, zdaj bodo študenti pod eno streho. Z novim objektom pa bodo dobili tudi številne sodobne naprave, ki bodo pouk medicine še bolj nadgradile. V oddaji Odkrito se bomo tokrat spraševali, ali je mariborska Medicinska fakulteta štajerski ali vseslovenski dosežek in kako se ji bo uspelo znebiti predznaka "druga"? Avtorica Rajka Pupovac. Ob 23.10 na TVS 1.

Objekt je razdeljen na pedagoški in znanstvenoraziskovalni del, ponašajo pa se med drugim z velikim simulacijskim centrom, virtualnima anatomskima mizama, pretočnim citometrom in najbolj zmogljivo aparaturo za analizo človeškega genetskega zapisa v Sloveniji. Po besedah dekana Ivana Krajnca imajo številne najsodobnejše pripomočke v državi in regiji, s čimer želijo študij medicine v Mariboru, ki ga je državni zbor odobril 2. oktobra 2003, dvigniti na še višjo raven kot doslej.

Kljub rešitvi dolgoletne prostorske stiske, ko so morali gostovati v stavbi rektorata in kliničnem centru, za zdaj ostajajo pri dosedanjih 100 na novo vpisanih študentih letno. V prihodnje naj bi glede na pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji število vpisnih mest povečali, a to pogojujejo s primernim financiranjem.

Celoten projekt novogradnje je vreden 41,7 milijona evrov, od tega je 15 odstotkov prispevalo ministrstvo za izobraževanje in 85 odstotkov Evropska unija. Zadnja, ki je v okviru Univerze v Mariboru dobila nove prostore, je bila Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, ki se je v grad Hompoš v Pivoli pri Mariboru preselila 1. decembra 2008.

Prenova fakultete v Mariboru
Hipokratova prisega v novih prostorih