Tudi Pahor poziva k hitri in temeljiti reformi zdravstva. Foto: BoBo
Tudi Pahor poziva k hitri in temeljiti reformi zdravstva. Foto: BoBo

Pahor je zaradi odstopa namreč zadržal vabilo, saj bi se o koristnosti takega sestanka v položaju, ko v vladi ni pristojnega ministra s polnimi pooblastili, želel najprej posvetovati s predsednico vlade Alenko Bratušek. Pahor sicer meni, da bi bil posvet o reformi koristen v vsakem primeru. Dogodki v zadnjem času kažejo, da se težave na področju zdravstva kopičijo, in brez sistemskih sprememb jih dolgoročno ne bo mogoče rešiti, so navedli v njegovem uradu.

Pahor v stikih z zdravniškimi organizacijami
Dodali so, da je Pahor že več mesecev v rednih stikih s predstavniki zdravniških organizacij, ki opozarjajo na nevarnost razpada zdravstvenega sistema in na to, da je nujno potrebna temeljita reforma ali vsaj resne delne spremembe sistema. Koordinacija zdravniških organizacij je sicer po odstopu Trop Skaze pozvala Pahorja, naj s svojo avtoriteto pomaga vzpostaviti potrebni dialog o reševanju zdravstva tako znotraj koalicije kot tudi v širšem parlamentarnem in političnem prostoru.

Pahor meni, da je dokument o strateških usmeritvah slovenskega zdravstva za izhod iz krize, ki so ga pripravile zdravniške organizacije, dobra osnova za nadaljevanje dela, a mora biti to zaradi kritičnega položaja hitro in temeljito.

Predlog reforme še ni predstavljen, težav pa je iz dneva v dan več, zato Pahor meni, da bi bilo v tem trenutku nujno javnosti predstaviti t. i. prvo fazo reforme. Ta bi pripomogla k stabilizaciji sistema in vzpostavitvi pogojev za nemoteno delo, usmerjeno k celoviti reformi, ki bi nato tudi dolgoročno oblikovala zdravstveni sistem, izboljšala oskrbo prebivalstva, postavila jasne pogoje dela zdravnikom, odgovornost izvajalcev in financiranje dogovorjenih programov po vnaprej postavljenih standardih, so še sporočili v Pahorjevem uradu.