Žival tedna

Emu (Dromaius Novaehollandiae)

Emu (Dromaius Novaehollandiae) je za nojem druga največja ptica na svetu in največja avtohtona vrsta ptiča v Avstraliji. Gre za vrsto ptiča, ki ima dolg vrat, majhno glavo in dolge noge. Zaradi tega je tudi izjemno hitra žival, pri teku doseže hitrost do 50 km/h. V višino zraste do 1,8 m, tehta pa do 45 kilogramov. Za razliko od večine drugih živalskih vrst, je pri emuju samica višja od samca.

Predstavniki te živalske vrste imajo po telesu dolga debela peresa, po glavi so peresa nekoliko krajša, imajo oster kljun in velike oči. Emuji se parijo od drugega leta starosti dalje (med avstralskim poletjem, tj. decembra), po uspešni paritvi samica izleže temno zelena jajca v meter široko gnezdo. Potem ko se mladiči izvalijo, samci zanje skrbijo še naslednjih šest do devet mesecev. Življenjska doba emuja je med desetimi in dvajsetimi leti v divjini.

Emuji se prehranjujejo predvsem s sadjem, semeni in žuželkami. Po navadi se zadržujejo na območjih okoli vode. Zaradi velikosti in hitrosti veliko plenilcev nimajo, največkrat so plen divjih psov, krokodilov in ljudi. Znani so kot zelo prilagodljiva živalska vrsta, prilagajajo se različnim okoljem.


Tekst: Mitja Lisjak; Foto: Reuters

 

Avdio & Video

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

  • Nemški volčji špic

  • Živalski blues: Noemi in Ksena

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!