Tudi veliko Slovencev si brez interneta ne zna več predstavljati življenja. Foto: RTV SLO
Tudi veliko Slovencev si brez interneta ne zna več predstavljati življenja. Foto: RTV SLO

Na pravo konkurenco bomo torej morali še malo počakati, saj so v obrobnih delih Slovenije na voljo le povezave Telekoma oziroma hčerinskega Siola. Toliko o konkurenci.

Na več ponudnikov širokopasovnega dostopa smo čakali do lanskega leta. Foto: EPA

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan je menil, da je Slovenija s statističnega vidika danes izjemno dobro pokrita z internetnimi povezavami. Predvsem narašča uporaba širokopasovnega dostopa, ki je po besedah vodje direktorata za elektronske komunikacije Matjaža Janše posledica dobre ponudbe storitev in vsebin ter razvoja konkurence.

Omenil pa seveda ni, koliko časa so morali uporabniki interneta čakati, da so dobili več ponudnikov širokopasovnih povezav, saj je Telekom do 5. septembra 2005 pogojeval priključek ADSL-ja s povezavo ISDN-ja. K odpravi tega jih je maja istega leta pozvala Agencija za pošto in elektronske komunikacije.

Število uporabnikov je po sprostitvi sicer hitro naraslo, verjetno pa je omembe vredna tudi posredna škoda, ki je nastala, ko so uporabniki leta morali za širokopasovno povezavo plačevati več, ker je bil ponudnik pač le eden. Cene so zdaj nižje, na voljo pa je tudi več paketov, med katerimi lahko uporabniki izbirajo glede na svoje želje. Konkurenca bi bila verjetno tudi precej bolj razvita, ko bi lahko svoje omrežje in centrale razvijala že prej, tako pa je morala čakati na lansko leto. Na pravo konkurenco bomo torej morali še malo počakati, saj so v obrobnih delih Slovenije na voljo le povezave Telekoma oziroma hčerinskega Siola. Toliko o konkurenci.

Do leta 2010 vsi širokopasovno
Do leta 2010 naj bi imeli po projektu Nacionalno širokopasovno omrežje vsi prebivalci zadovoljive širokopasovno dostope, do leta 2020 pa naj bi 90 odstotkom prebivalcev optično omrežje pripeljali do njihovega doma.

Profesorica in predsednica Internet Society Europe Borka Jerman Blažič je na prireditvi ob 15. obletnici interneta v Sloveniji, ki je potekala na Insititutu Jozef Stefan, dejala, da je internet ena izmed inovacij, ki je prispevala k dvigu produktivnosti in h kakovosti življenja. Kot primer je navedla spletno podjetje eBay, ki ima 200 milijonov uporabnikov z 29-odstotno letno rastjo. Omenila je tudi naraščanje pisanja spletnih dnevnikov oziroma blogov, vsak dan jih namreč nastane 175.000 novih.

M. K.

Na pravo konkurenco bomo torej morali še malo počakati, saj so v obrobnih delih Slovenije na voljo le povezave Telekoma oziroma hčerinskega Siola. Toliko o konkurenci.