Nejc je prerpičan, da če imaš idejo in si vztrajen, ti tudi uspe. Foto: MMC RTV SLO
Nejc je prerpičan, da če imaš idejo in si vztrajen, ti tudi uspe. Foto: MMC RTV SLO
Mini elektrarna čaka vlagatelja

Slovenija za preboj v elitno skupino najuspešnejših držav nujno potrebuje nove tehnološke rešitve in te lahko poleg podjetij zagotovijo posamezni inovatorji. Med njimi je tudi 16-letni Nejc Oder, ki je pol leta razvijal minielektrarno, ki električno energijo ustvarja iz razlike v temperaturi. Pravi, da njegova elektrarna proizvede kar 70 odstotkov več elektrike kot druge tovrstne naprave, je za TV Slovenija poročal Erik Blatnik.

Sistem se lahko uporablja v večjih elektrarnah
"Hladilni sistem se vklopi, ko sam reaktor začne proizvajati dovolj električne energije. Notri je črpalka, da tekočina steče v hladilni sistem. Notri je določena kovina, ki odvaja temperaturo. To kroži in plin zagotavlja gorenje v spodnjem delu naprave in segrevanje. In v bistvu zaradi tega proizvaja električno energijo," je opisal delovanje svojega izuma.

Sistem je tudi nadgradil, da se lahko uporablja v večjih elektrarnah. Da bi zmanjšal onesnaževanje, bi se reaktor lahko ogreval še z lesom ali s termalno vodo, nikakor pa ne z nafto ali premogom.

"Denar bi se povrnil v dveh letih"
Izračunal je, koliko bi stala elektrarna, da bi z njegovo tehnologijo proizvedla dovolj elektrike za šest gospodinjstev. "Sončne celice se v današnji tehnologiji povrnejo v osmih letih. Sama naprava, ta termovoltaični sistem, pa bi se povrnila v dveh letih in pol. 24-kilovatna elektrarna bi stala 160 tisoč evrov. S tem, da bi zaslužili na mesec okoli 11 tisoč evrov, na leto okoli 90 tisoč evrov."

Izum je patentiral februarja in upa, da ga bo lahko prodal. Sam pa se bo še naprej ukvarjal z iskanjem novih energetskih rešitev.

Mini elektrarna čaka vlagatelja