Pred 20 leti je bil opravljen prvi klic v komercialnem omrežju mobilne telefonije tehnologije GSM. Foto: BoBo
Pred 20 leti je bil opravljen prvi klic v komercialnem omrežju mobilne telefonije tehnologije GSM. Foto: BoBo

Harri Holkeri in Kaarina Suonio sta se leta 1991 kot prva klicatelja prek GSM-a pogovarjala tri minute in 50 sekund. Omrežje, v katerem je bil opravljen omenjeni klic, sta zgradili podjetji Telenokia in Siemens Networks, ki sta se pozneje združili v družbo Nokia Siemens Networks.

GSM-u so sledile nadgradnje
GSM je kratica za daljše ime te tehnologije, to je Global System for Mobile Communications oziroma izvorno Groupe Special Mobile, ki je bila kot evropski standard za digitalno mobilno telefonijo sprejeta leta 1987.

Prihod GSM-a je pomenil prehod iz analogne v digitalno oziroma iz prve v drugo generacijo mobilne telefonije. GSM so nato nadgradili s tehnologijo EDGE, sledila je tretja generacija na čelu s tehnologijo UMTS, danes pa se že uveljavljajo prva komercialna omrežja četrte generacije na temelju tehnologije LTE.

Že 4,4 milijarde uporabnikov GSM-a
Število uporabnikov mobilne telefonije na podlagi standarda GSM je v teh 20 letih hitro naraščalo. Leta 2001 je bilo na svetu 500 milijonov uporabnikov GSM-tehnologije, leta 2011 pa že 4,4 milijarde.