Institut Jožef Stefan bo danes za en teden odprl vrata obiskovalcem. Foto: BoBo
Institut Jožef Stefan bo danes za en teden odprl vrata obiskovalcem. Foto: BoBo

Obiskovalci se bodo lahko danes vsako polno uro med 9. in 13. uro udeležili enega izmed programov ogledov laboratorijev inštituta (IJS) - snov, robotika, bio-kemo-fizika ter informacijske tehnologije in okolje. Ob tem bodo na voljo tudi enourne delavnice Šole eksperimentalne kemije, ki obiskovalcem omogočajo neposredno sodelovanje pri poskusih.

Ob 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 in 13.30 pa bo organiziran prevoz z Jamove 39 na Reaktorski center - enoto IJS-ja v Podgorici, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali enega izmed slovenskih pospeševalnikov, laboratorije odseka za znanosti o okolju, razstavo o jedrski tehnologiji in raziskovalni jedrski reaktor Triga.

Predavanja vse do petka
Med vidnejšimi dogodki v okviru letošnjega dogajanja bo ponedeljkovo predavanje avstrijskega kvantnega fizika Antona Zeilingerja, ki je najbolj znan po prvi izvedbi kvantne teleportacije - njegovo predavanje bo imelo naslov Kvantna teleportacija, prepletenost in Einsteinovo vprašanje Kaj je svetloba?

Naslednji dan bo znanstvenik z ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo Peter Fajfar predstavil raziskave na področju potresnega inženirstva, sredina okrogla miza z naslovom Si predstavljate prihodnost z roboti? pa bo ob Evropskem robotskem forumu, ki bo prav takrat potekal v Ljubljani, predstavila razmišljanja strokovnjakov s področja robotike. V četrtek in petek bosta sledili še predavanji s področja biologije in alternativnih bioloških zdravil.