V času jesenskega merjenja je Moss zabeležil 24-odstoten porast števila obiskovalcev MMC-jevega portala. Foto: MMC RTV SLO
V času jesenskega merjenja je Moss zabeležil 24-odstoten porast števila obiskovalcev MMC-jevega portala. Foto: MMC RTV SLO
Patricia Cucin za MMC

se je v jesenskem merjenju dosega spletnih strani s 451.753 obiskovalci uvrstil na absolutno četrto mesto.

MMC je v raziskavi sodeloval drugič, visoko uvrstitev pa je dosegel med 87 merjenimi portali. Spletnemu portalu rtvslo.si se je doseg, ki pove, koliko različnih ljudi je v obdobju merjenja obiskalo spletno stran, v času od pomladnega merjenja povečal za 24 odstotkov.

Najbolj obiskana spletna stran je najdi.si, sledita pa 24ur.com in Siol.net.

MMC obiskovalo 24 odstotkov več obiskovalcev
13 odstotkov obiskovalcev MMC-jevega portala je prišlo iz tujine oz. tujih IP številk, med vsemi obiskovalci pa je bilo 39,7 odstotkov rednih uporabnikov interneta. Merjenje, ki ga je opravila raziskovalna hiša Aragon, je potekalo med 1. in 28. oktobrom.

Enakomerna starostna zastopanost
Patricia Cucin, direktorica raziskav pri Aragonu, je za MMC povedala, da posebnih razlih glede starostnih skupin med uporabniki interneta raziskava ni razkrila, saj ni opaznega povečanja obiskov katere od starostnih skupin. Največ obiskov so zaznali zadnji teden meritev, na kar so vplivale volitve predsednika republike.

Doseg vseh 87 merjenih spletnih strani znaša 1,77 milijona obiskovalcev, 29 odstotkov pa so jih locirali izven Slovenije.

Starost povprečnega uporabnika je nekoliko višja kot ob zadnji meritvi, in sicer je povprečni internetni navdušenec star 35 let in ima vsaj srednješolsko izobrazbo. Nekoliko višji je delež moških obiskovalcev, ki so jih našteli za 52 odstotkov. 81 odstotkov uporabnikov je starih med 10 in 49 let.

Najbolj iskana beseda na najdi.si: igre
Na najbolj obiskani slovenski spletni strani najdi.si so pripravili lestvico najbolj iskanih besed v letošnjem letu. Najbolj iskana beseda s 3,500.000 iskanji ostaja tudi letos beseda igre, sledijo pa ji besede 24ur, vreme, avto.net, email, google, bolha in seks.

Najbolj iskana ženska ostaja tudi letos Nina Osenar, sledita pa ji Saša Lendero in Žana. Med najbolj iskanimi moškimi je na prvem mestu Jan Plestenjak, sledita pa mu Lepi Dasa in Domen Kumer.

Med glasbenimi ustvarjalci je na prvem mestu Saša Lendero (sledita ji Žana in skupina Atomik Harmonik), med športniki Martin Strel (sledita mu Tina Maze in Jure Robič), med igralci Jurij Zrnec (sledita mu Matjaž Javšnik in Tina Gorenjak), med slovenskimi turističnimi destinacijami pa so najbolj iskane Kranjska Gora, Rogla in Portorož.

Med Slovenci iz zgodovine so najbolj iskani France Prešeren, Primož Trubar in Ivan Cankar, med slovenskimi politiki pa Janez Drnovšek, Janez Janša in Danilo Türk.

Patricia Cucin za MMC