Znanost in tehnologija
Poleg podjetij je sredstva za vzpostavitev laboratorija prispevala tudi ljubljanska fakulteta za strojništvo, ki je ponudila svoje prostore za laboratorij. Foto: BoBo
Fakulteta za strojništvo je bogatejša za nov laboratorij za 3D-tiskanje, ki so ga opremili z okoli pol miljona evrov vrednim 3D-tiskalnikom, na katerem bodo lahko tiskali prototipe ali dele orodij in razvijali tehnološko zahtevne kose iz različnih kovinskih materialov. Foto: BoBo
VIDEO
Na strojni fakulteti labo...

Dodaj v

3D-tiskalnik združuje študente strojništva in slovensko avtomobilsko industrijo

Nov poslovni model povezovanj znanosti in gospodarstva
3. oktober 2018 ob 16:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na ljubljanski strojni fakulteti so odprli laboratorij za 3D-tisk, ki je, po mnenju investitorjev, verjetno najbolj inovativen poslovni model povezovanja slovenske znanosti in gospodarstva.

Fakulteta za strojništvo je bogatejša za nov laboratorij za 3D-tiskanje kovin, ki so ga opremili z okoli pol milijona evrov vrednim 3D-tiskalnikom, na katerem bodo lahko tiskali prototipe ali dele orodij in razvijali tehnološko zahtevne kose iz različnih kovinskih materialov, iz nerjavečega in orodnega jekla, aluminija in nikljeve zlitine.

Tanja Mohorič, direktorica strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva slovenskega avtomobilskega grozda SRIP ACS+, ki šteje več kot 100 članov, je pojasnila, da gre pri novo odprtem laboratoriju za inovacijo v povezavi znanosti in slovenskega gospodarstva. Idejo o ustanovitvi 3D-tiskalnega laboratorija pa so skupaj z družbo Sieva (kratica za sinergijski ekološko varen avtomobil), ustanovila so jo nekatera slovenska podjetja, vpeta v avtomobilsko industrijo, kot so Cimos, Hidria, Mahle Letrika, Kolektor itd., dobili, ker 3D-tisk postaja zelo aktualen v avtomobilski industriji.

Poleg podjetij je sredstva za vzpostavitev laboratorija prispevala tudi ljubljanska fakulteta za strojništvo, ki je ponudila svoje prostore za laboratorij. Kar bo tudi študentom strojništva omogočilo, da bodo delovanje spoznavali v realnem sistemu in ne zgolj na modelih. "Študentje bodo od nas odšli ne le s teoretičnimi znanji, ampak tudi s konkretnimi praktičnimi znanji," je povedal dekan fakultete za strojništvo Mitja Kalin, ki je ob tem poudaril, da je ljubljanska strojna fakulteta izobraževalna inštitucija, ki najdejavneje sodeluje z gospodarstvom.

3D-tisk je vedno bolj uporaben
"Ko smo pred dobrim letom razmišljali, kaj je aktualno za slovensko avtomobilsko industrijo, smo prišli do novih tehnologij. Ena je 3D-tiskanje, druga pa virtualni razvoj. Glede na to je 3D-tiskanje bolj oprijemljivo in se vanj lahko veliko investira. Zato smo se odločili, da gremo v projekt, katerega rezultat je ta laboratorij. 3D-tiskanje je nova tehnologija, ki se največ uporablja v letalski industriji, energetiki, zadnje čase pa veliko tudi v medicini. Hitro se uvaja tudi v avtomobilsko industrijo. Treba je zelo veliko raziskovalnega dela in drugačnega mišljenja pri konstrukcijah, da bomo prišli do rezultatov, ki so naš cilj," je pojasnil direktor Sieve Miloš Šturm.

"Proces je relativno preprost kot običajno večina genialnih stvari," je delovanje 3D-tiska kovin pojasnil Edvard Govekar s fakultete za strojništvo in poudaril, da gre za veliko priložnost, tako za fakulteto in industrijo, da skupaj pridejo do novih inovativnih produktov, ki bodo zagotavljali tako oblikovne kot funkcionalne zahteve, kar omogoča tehnologija 3D-tiska.

Primerki 3D-tiska kovin Foto: Bobo

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
Britaf
# 03.10.2018 ob 19:03
Res super projekt, ce ga bodo znali se dobro trzit bi znalo bit zelo zanimivo.

@bm1950
kolikor je menu znano se nanasa kovino v prahu, ki jo laser nato stopi da se poveze.
bm1950
# 03.10.2018 ob 18:43
Ali to pomeni, da tiska s taljeno kovino?
Tali žico in jo nalaga?
Razumem, da se to počne s plastiko, s kovino mi je pa uganka.
brain2k
# 03.10.2018 ob 19:40
Stvar je primerna predvsem za prototipe in maloserijsko proizvodnjo manj zahtevnih delov. Zaenkrat je problem je predvsem natančnost in kakovost površine (hrapavost). Drugače pa je to odlična stvar za DIY projekte. Še 10 let pa se bodo orodjarji že lahko počasi bali za svoj obstoj...
neskafe
# 03.10.2018 ob 18:58
posplošeno...kovinski prah....
drugace osnovni 3d tiskalnik za plastiko ki ni nevem kak natancen ce ga sam sestavis dobis za cca 300 evrov
Toming
# 03.10.2018 ob 19:48
bm1950 najnovejši deli vpeta kolesa za novo generacijo BMWjev so skonstruirani in optimizirani na FS Lj. ter natisnjeni na podoben način. Sedaj bo tudi to mogoče na FS. Je bil pa BMW tako navdušen nad opravljenim delom, da so hoteli še razširiti sodelovanje, ampak so problem že kapacitete, kader.
neskafe
# 03.10.2018 ob 19:38
bm1950
koliko vem je to se kar drago in se bolj za prototipe uporablja
galoper
# 03.10.2018 ob 19:38
Na TV smo lahko videli tiskanje sestavni delov hiše, ki so jo tudi sestavili, a ne v SLO.
bm1950
# 03.10.2018 ob 19:19

Britaf
# 03.10.2018 ob 19:03
...
@bm1950
kolikor je menu znano se nanasa kovino v prahu, ki jo laser nato stopi da se poveze.

Sliši se super. Toda kaj je izdelek? Kaljeno jeklo, odlitek ...
Za kaj je lahko tak "odlitek" uporaben? Za kateri del avtomobila?
Ne me razumeti narobe, nisem skeptičen, le zanima me.
NOPCBS
# 03.10.2018 ob 19:06
bm1950
glej sliko 7

ali pa KLIK
coffeecup
# 04.10.2018 ob 01:21
Najbolj mi je všeč, da bi pri veliko praktičnih modelih, ki bi jih lahko natisnili iz lastnega zeljnika. ali zeljnika donatorjev, tiskajo: naziv ali ime ter... zmajčka iz fajla snetega s spleta. Kot da bi bil to njihov prvi stik s 3d tiskanjem nasploh. To mi veliko pove.

Prihranek materiala je nonsens! Prednost tiskanja je v izdelkih, ki jih s klasičnimi metodami ni mogoče izvesti ali pa bi zanje porabili preveč časa in denarja, s tem pa odpira vrata novim inovativnim produktom ter s tem dodani vrednosti. Upam, da razvojno naravnana podjetja v Slo niso šele sedaj spoznala kaj tiskanje sploh je, ker bi to pomenilo, da so vsaj 4 leta za razvitimi državami, verjetno pa je prvi tak laser, ko ne bo potrebno modelov pošiljat v delo v tujino in čakat na hitro pošto. Poleg tega bodo prihranili na inženirjih, ker bodo to študenti opravljali pro bono skozi učni proces, zraven pa še kaj stiskali na fuš?

Ne vidim pa povezve med fakulteto, znanostjo in končno napravo? Eno je če bi fakulteta tako napravo razvila, drugo pa je ko si nekdo zgolj kupi stroj s katerim bo delal? Verjetno je bistvo prispevka v objavi donatorjev?

Ampak zmaga pa res prikaz tiskanja naziva in pa zmajčka! Uh!
neskafe
# 03.10.2018 ob 19:43
brain2k
dvomim da bo 10 let dovolj
smithies
# 03.10.2018 ob 19:30
*Mitjan Kalin in ne Mitja. Čeprav se sliši nemogoče :)
Britaf
# 04.10.2018 ob 08:25
@bn1950
sama trdnost in uporaba izdelka tudi meni ni poznana,
Rocknrolla
# 03.10.2018 ob 21:26
Morali bi razmisliti o možnosti, da bi recimo nekdo, ki se mal ukvarja z DIY in bi rabil recimo nekaj natisniti v 3D, da bi lahko poslal svoje fajle za 3D print oz. bi mu te naredili študenti v sklopu izobaževanja in bi nato proti "donaciji" lahko dobil svoj izdelek... Jest bi takoj rabu neke stvari in ker še ne bi kupu 3D tiskalnika bi mi taka stvar FULLL prav prišla... Seveda za zmerno "donacijo" ;)
pop-drakula
# 03.10.2018 ob 20:45
Res super projekt, ce ga bodo znali se dobro trzit bi znalo bit zelo zanimivo.

kaj pa bodo tukaj tržili? na sliki vidim že obstoječi tiskalnik znanega proizvajalca.... en tiskalnik bodo težko ekstremno dobro tržili. najbrž bolj za prototipe podjetij, ki so sponzorirala projekt. zato kot ciracara: ni vredno omembe.

bm1950 res je- to je trenutno bolj nadomestek odlitkov, kjer je potrebno proizvesti prototip ali malo serijo, ker je v nasprotnem primeru orodje za odlitek že zelo drago. Za večje natančnosti končnih izdelkov tehnologija še ni primerna. Tudi cena je še precej visoka.
Petar Karamazov
# 04.10.2018 ob 12:35
Me res zanima kakšna je kvaliteta 3D tiskanih kovinskih delov. Že pri plastiki je razlika, plastični deli, ki so bili uliti so veliko kvalitetnejši kot 3D stiskani. Kovinski deli, ki so uliti ali sfrezani so praktično večni. Niti ne vidim komercialnega smisla, zgolj v tem, da ni odpada in da zadeva prej crkne.
RenatoP
# 04.10.2018 ob 07:30
V tisku je predvsem prednost da je lahko kos iz enega dela ne glede na oblike votline. Danes rabis 2 kosa orodja za odlitek in potem to spojiti s švasom ali tesnilom in vijacenjem. En kos je neprimerno trajnejsi in mocnejsi.
Za prototipe pa se prispara ogromno denarja saj izdelava 1 orodja veliko stane in se velikokrat izkaze da je poteebno orodje spremeniti tako da se ponovno ideluje novo
Aggressor
# 04.10.2018 ob 00:02
S 3D tiskom se že gradi dele reaktivnih motorjev, tako da tole niti slučajno ni več samo za izdelavo prototipov ali modelov.
Digitalija
# 03.10.2018 ob 22:04
Pred več kot tremi leti ta ista podjetja, ki se sedaj tako napihujejo, kako so inovativna, še slišati niso hotela o 3D tisku kovin, kaj šele da bi kaj vlagala. Sedaj, ko je teh tiskalnikov že cel kup, pa so inovativni.
Slovenci tiskalnikov ne delamo, jeklarska industrija zna nekaj jekla spraviti v prah, ki se uporablja za tisk in to je to.

Inovacija pa taka. Ampak, če mediji tako nekritično to napišejo, bo že držal, a ne.

Sicer pa je reč lahko v določeni industriji hudo uporabna.
galoper
# 03.10.2018 ob 20:31
@brain2k # 03.10.2018 ob 19:40
@neskafe # 03.10.2018 ob 19:43
Orodjarji bodo zamenjali opremo in tehnologijo svojega dela spremenili v orodja
Kazalo