Anonymous je na nekaterih napadenih spletnih straneh objavil poziv k udeležitvi protestov proti Acti 17. februarja. Foto: NN
Anonymous je na nekaterih napadenih spletnih straneh objavil poziv k udeležitvi protestov proti Acti 17. februarja. Foto: NN
Anonymous
Anonymous spletne strani po svetu napada zaradi nasprotovanja sporazumu Acta. Foto: Youtube
Napadi na spletne strani

Spletno stran SDS-a so blokirali, kot trdijo, zaradi provokacije podmladka stranke (SDM) na Twitterju. "Javno pozivamo organizacijo Anonymous, da preneha s svojimi dejanji ter predstavi svojo alternativo ACTI," je namreč zapisal podmladek SDS-a na družbenem omrežju.

Nedostopne so bile tudi spletne strani Socialnih demokratov, Nove Slovenije, Pozitivne Slovenije in revije Reporter, ki pa so, tako kot spletna stran SDS-a že začela delovati.

Anonymous je zrušil tudi spletno stran Zveze potrošnikov Slovenije, ki so jo na prošnjo spletne urednice ZPS-ja Urše Šmid Božičevič vrnili, vendar še zmeraj ne deluje v celoti. Zanimivo je, da je skupina napadla prav stran zveze potrošnikov, ki je zbirala podpise proti Acti.

Kutinova začudena nad napadom
Predsednica ZPS-ja Breda Kutin je nad dejanjem začudena. Za STA je povedala, da so se na zvezi postavili v bran potrošnikom in tako na spletni strani celo zbirajo podpise proti Acti. "Na vseh ravneh zagovarjamo, da so postopki, ki so bili doslej izpeljani, neprimerni. Potrebujemo jasno razpravo in prav zato je treba zamrzniti slovenski podpis Acte," je poudarila.

Kutinova je opozorila, da je ZPS nevladna organizacija in je zato toliko zanimiveje, da je bila njihova spletna stran nedostopna. "Očitno pa štejejo našo spletno stran za pomembno, sicer se to ne bi zgodilo," še ugotavlja.

Izpostavljena šifrirana gesla
ZPS je na spletni strani objavlja opozorilo Slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-Cert, da so bila med vdorom izpostavljena tudi šifrirana gesla članov za dostop do članskih spletnih vsebin. Če so gesla dovolj enostavna, jih lahko napadalec razbije in zlorabi, zato ZPS svojim članom svetuje, da gesla za dostop takoj zamenjajo.

Kaj storiti v primeru vdora?
SI-Cert ponudnikom gostovanja v primeru razobličenja ali vdora v strežniški sistem svetujemo shranjevanje dnevniških datotek. Te omogočijo identifikacijo varnostne pomanjkljivosti, na podlagi katere je prišlo do vdora ali nepooblaščenega nameščanja spletne strani. Začasen ukrep je lahko tudi omejitev pravic na datotečnem sistemu, tako da je za mape in datoteke spletnega strežnika dovoljeno samo branje, ne pa tudi pisanje. Za pomoč pri preiskovanju vdora se obrnite na SI-CERT (cert@cert.si). Internetnim ponudnikom svetujemo spremljanje prometa v primeru napadov. Na usmerjevalnikih naj se beležijo podatki o izvornih naslovih, ki sodelujejo v napadih. Za nadaljnje informacije in pomoč naj se ponudniki obrnejo na SI-CERT (cert(at)cert.si). Vsem tarčam dosedanjih napadov (in tistim, ki jih skrbi možnost podobnega napada) svetujemo, da čim prej kontaktirajo svojega ponudnika gostovanja in se pozanimajo o možnih zaščitnih ukrepih. Pred tem se lahko po nasvet obrnete na SI-CERT (cert(at)cert.si) ali po telefonu (01) 479 88 22.

Anonymous daje Sloveniji čas do 17. februarja
Skupina se je lotila tudi spletnih strani občine Ljutomer in SAZAS-a, ki še zmeraj ne delujeta. V elektronskem sporočilu, ki smo ga prejeli v uredništvo od osebe Grega aha, je zapisano, da "prihajajo še nove strani, ki bodo 'deface'".

Na spletni strani YouTube se je sicer znova pojavilo sporočilo haktivistične skupine Anonymous, ki daje Sloveniji za zamrznitev ratifikacije Acte čas do 17. februarja. Spomnimo. Sporazum Acta, ki se bori za zaščito avtorskih pravic in zajezitev spletnega piratstva, so 26. januarja v Tokiu podpisali predstavniki Evropske komisije in 22 od 27 držav članic EU-ja, med njimi tudi Slovenija.

Napade zaznal tudi MJU
Ministrstvo za javno upravo je v soboto sporočilo, da v zadnjem obdobju zaznavajo intenzivnejše napade na spletne strežnike državne uprave. Med drugim so zaznali povečan promet na spletnem strežniku www.predlagam.vladi.si, zaradi česar je bil dostop do te storitve krajši čas otežen.

Opazili so tudi, da so bile z njihovega javno dostopnega spletnega strežnika prenesene arhivske datoteke, ki so vsebovale več kot pet let stare dnevniške zapise. Podatki v teh zapisih, ki so sicer javni, saj so potrebni za preverjanje veljavnosti digitalnih potrdil, so bili objavljeni na strežnikih, ki niso v domeni upravljanja pristojnega ministrstva.

Napadi na spletne strani