Nova generacija mobilne telefonije 4G omogoča do petkrat hitrejši prenos podatkov. Foto: EPA
Nova generacija mobilne telefonije 4G omogoča do petkrat hitrejši prenos podatkov. Foto: EPA

Na agenciji ob tem poudarjajo, da je paketna dražba frekvenc, ki jo pripravljajo za prihodnje leto, ključna za razvoj mobilnih omrežij 4G. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je prejšnji teden napovedalo, da bo od Apeka zahtevalo izpeljavo postopkov za podelitev frekvenc na 800 Mhz že do konca letošnjega leta.

Ključnih ciljev ne morejo doseči, če vsak pas razpišejo posebej
Dolenc je ob tem pojasnil, da agencija že od začetka leta 2012 vodi postopke za izvedbo paketne dražbe več frekvenčnih pasov za naslednjih 15 let, med drugim tudi frekvenc na 800 Mhz.

Pri agenciji ob tem zasledujejo tri ključne cilje, in sicer zagotovitev kakovostnega pokrivanja celotnega območja Slovenije s hitrim mobilnim omrežjem 4G, zagotovitev ustreznih konkurenčnih pogojev in ustrezen izkupiček za državni proračun. "Ocenili smo, da ključnih ciljev preprosto ne moremo doseči, če vsak frekvenčni pas razpišemo posebej," je poudaril Dolenc.

Posebej kompleksna situacija v Sloveniji
Kot pojasnjuje, je za potrebe konkurenčnosti na področju mobilnih telekomunikacij treba preprečiti, da bi na posameznih razpisih veliki operaterji pobrali vse razpoložljive frekvence. "Ta situacija je v Sloveniji še posebej kompleksna," meni Dolenc. Opozarja tudi, da se je za podobne paketne dražbe odločila tudi večina drugih evropskih držav.

Dražba zaznamuje razvoj mobilnih omrežij
Ob tem dodaja, da gre pri dražbi za izjemno kompleksen projekt, ki dolgoročno zaznamuje razvoj mobilnih omrežij, zato je izvedba paketne dražbe, ki vključuje frekvence na 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz, ključnega pomena. Dražba naj bi se začela do konca letošnjega leta, frekvence pa bi lahko bile podeljene že junija 2014.

Projekt bo stal od 700.000 do milijon evrov
Agencija od dražbe pričakuje od 100 do 200 milijonov evrov prihodkov za državni proračun, po grobi oceni pa bi celoten projekt agencijo stal od 700.000 do milijon evrov, je še pojasnil Dolenc.

Zganili so se šele po neformalnem opozorilu
Članice EU-ja bi morale sicer del frekvenc, ki so se sprostile s prehodom na digitalno televizijo - sem spada tudi frekvenčni pas 800 Mhz - za mobilna omrežje četrte generacije sprostiti do začetka letošnjega leta. Vendar je to do zdaj uspelo le redkim, saj težave povzročajo zamude pri postopkih in licencah.
Ministrstvo se je po neformalnem opozorilu Evropske komisije prejšnji teden zato odločilo Apek pozvati, naj frekvence na 800 Mhz podeli že do konca letošnjega leta.

Prejeli strateške usmeritve od ministra Pikala
Pri Apeku so v ločenem sporočilu za javnost potrdili, da je agencija v sredo prejela "strateško usmeritev ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, da postopke za odobritev frekvenčnega pasu 800 MHz za elektronske komunikacijske storitve izpelje do 31. decembra 2013".

Agencija na usmeritev odgovarja, da dražbe ni mogoče končati do konca leta, če naj agencija v skladu z zakonodajo zasleduje omenjene ključne cilje. "Bo pa pri realizaciji začrtanih aktivnosti v največji možni meri upoštevala usmeritve ministra," so še zapisali.