Poplavi novih tehnologij sledi tudi Multimedijski center RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Poplavi novih tehnologij sledi tudi Multimedijski center RTV Slovenija. Foto: RTV SLO

Raziskava med Britanci je pokazala, da so sicer zelo nadarjeni za nove tehnologije, da pa slabo poznajo izraze v zvezi z njimi.

Pa poglejmo, kaj pomenijo nekateri izrazi, ki ji dandanes uporabljamo na področju novih tehnologij. (video on demand) pomeni video na zahtevo. Televizijske oddaje in prispevki so dostopni prek spletnih strani, ogledamo si jih lahko kadar koli. Wiki je kolaborativna tehnologija, namenjena urejanju spletnih strani. Res je, najbolj znana je Wikipedia.

RSS (really simple syndication) je tehnologija, ki vas samodejno obvešča o temah, ki vas zanimajo. IPTV (internet protocol television) pomeni, da gre za internetno televizijo. Web 2.0 označuje internetno vsebino, ki jo lahko spreminjajo uporabniki. Triple-play je družba treh - digitalne televizije, interneta in telefonije.

IM (instant messaging) je kratica za različne klepetalnice, ki delujejo prek spleta. Blogi so spletni dnevniki, ki jih pišejo tako znane osebnosti kot tudi anonimneži. Podcasti pa so zvočne datoteke v mp3- ali podobnem formatu, ki se samodejno naložijo na vaš računalnik, takoj ko so objavljene na spletu.