Aspirin je izdelan iz skorje vrbe. Foto: EPA
Aspirin je izdelan iz skorje vrbe. Foto: EPA
Aspirin tudi učinkovito preprečuje srčno možgansko kap. Foto: EPA

Zgodovina danes enega najbolj prodajanih zdravil sega že več kot 2.500 let nazaj, ko so s podobnim zdravilom, ravno tako narejenim iz dela skorje vrbe, lajšali bolečine in zbijali visoko telesno temperaturo. Leta 1897 sta nemška raziskovalca Arthur Eichengrün in Felix Hofmann za družbo Bayer razvila formulo sintetičnega zdravila, ki ga poznamo še danes. Sprva načrtovan kot zdravilo za blažitev artritisa je hitro postal znan kot učinkovito sredstvo za lajšanje bolečin. Hoffman je leta 1899 kot prvi sintetiziral aspirin v obliki praška in ga uporabil za blaženje očetovih revmatičnih bolečin.

Kot je na novinarski konferenci ob jubileju dejala produktna vodja v podjetju Bayer HealthCare Margareta Guček Zakošek, aspirin ne lajša le bolečin, temveč tudi znižuje telesno temperaturo in zavira vnetje ter reši življenje tudi na tisoče bolnikom, ki doživijo srčno kap.

Med pomembne mejnike v razvoju aspirina štejemo leto 1971, ko je sir John Vane odkril celoten mehanizem delovanja aspirina, za kar je bil enajst let pozneje nagrajen z Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino. V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja so tri velike študije dokazale, aspirin preprečuje srčno možgansko kap, tako pri moških kot pri ženskah.

"V 110 letih je to čudežno zdravilo postalo eno najbolj obširno raziskovanih in predpisanih zdravil na svetu. V času umetno ustvarjenih zdravil je ta majhna organska molekula, pridobljena iz skorje vrbe, še vedno v središču zanimanja laboratorijev in kliničnih študij po vsem svetu," je dejala Jana Štoti, pri Bayerju odgovorna za kardio aspirin.

Aspirin je najbolj raziskovan analgetik na svetu: do zdaj je bilo izdelanih več kot 200 kliničnih študij, v katerih je sodelovalo več kot 200.000 bolnikov.

K. T.