Po eni od teorij, sonar na podmornicah in ostalih plovilih s svojimi srednjefrekvenčnimi zvoki poškoduje sluh kitov in delfinov. Foto: EPA
Po eni od teorij, sonar na podmornicah in ostalih plovilih s svojimi srednjefrekvenčnimi zvoki poškoduje sluh kitov in delfinov. Foto: EPA

Znanstveniki so raziskave začeli, potem ko so se pojavila ugibanja, ali obstaja povezava med pomorskimi dejavnostmi in nasedanjem na obalo teh morskih sesalcev, ki se v zadnjih letih kar vrstijo. Tako se je pojavila teorija, da sonar na podmornicah in drugih plovilih s svojimi srednjefrekvenčnimi zvoki poškoduje sluh kitov in delfinov. Te živali pa svoj sluh uporabljajo za orientacijo, zato so oglušele popolnoma izgubljene.

Dokaze, da omenjene živali oglušijo, so dobili s poskusom na havajskem inštitutu za morsko bilogijo. Delfinu so na glavo namestili posebno napravo, ki je opravila encefalogram, torej merjenje možganskih dejavnosti s pomočjo sond. Nato so začeli spuščati vse glasnejši zvok.

Mooney: Žival ni bila poškodovana
Ko je zvok dosegel 203 decibele, se delfinovi možgani niso več odzivali na zvočne držljaje, žival pa je tako oglušela. A kot je pojasnil delfinov trener Aran Mooney s havajske univerze, je bila oglušelost le začasna, zato žival v poskusu ni bila poškodovana.

Oglušelost je namreč trajala dvajset minut, nastopila pa je šele po petih ponovitvah poskusih. V vsakem poskusu so spustili tri zvoke, med njimi pa je bilo 24 sekund razmika. Poskus je sicer še pokazal, da je bilo dihanje ob delovanju sonarja precej intenzivnejše.

Premalo za aplikacijo
S tem poskusom so sicer dokazali, da obstaja spremembe v delovanju organizmov delfinov, ker pa poskus ni bil izveden na prostem, je razultate nekoliko težje povzemati kot edini vzrok, zakaj morski sesalci nasedajo.

S. Z.