Socialno šibkim bo pri prehodu na digitalno tehnologijo pomagala država, zagotavlja ministrstvo. Ne vedo pa še, kako in od kod bodo vzeli. Foto: MMC RTV SLO
Socialno šibkim bo pri prehodu na digitalno tehnologijo pomagala država, zagotavlja ministrstvo. Ne vedo pa še, kako in od kod bodo vzeli. Foto: MMC RTV SLO
Preklopi na digitalno
Znak združljivosti s slovenskim sistemom DVB-T. Foto: MMC RTV SLO
Kaj storiti, če so vam prodali neustrezen sprejemnik

Na trgu so se pred kratkim pojavili prvi televizijski sprejemniki, ki so prestali ustrezne teste in tako ustrezajo merilom za prehod na digitalni prenos signala. Za zdaj so oznako Digi pridobili dva televizijska sprejemnika znamke Telefunken in digitalni televizorji iz skupine Phillips. Ustrezen je tudi en samostojni sprejemnik ali set-up-box.

Ne hitite, preverite standarde in označbe
Na ministrstvu so napovedali nadaljevanje testiranj televizijskih in samostojnih sprejemnikov, če pa se vam televizor pokvari danes, bodite pri nakupu previdni in preverite, ali ima nalepko Digi oziroma ali ustreza predpisanim standardom. Ti so, hkrati s seznamom dovoljenih in nedovoljenih odstopanj, objavljeni na spletnih straneh ministrstva za znanost, visoko šolstvo in tehnologijo, Apeka in podjetja Sintesio, ki testiranja izvaja.

Za pridobitev nalepke Digi, ki zagotavlja skladnost s standardi, morajo sprejemniki torej opraviti določene teste. Da opravijo test, morajo izpolniti minimalne zahteve. Od začetka do konca testiranja navadno pretečejo trije tedni, test pa stane 2.500 evrov. Stroške plača dobavitelj. Po besedah Romana Kužnarja iz ustanove Sintesio, ki testiranja opravlja, pri televizorjih ne pričakujejo večjih težav, saj jih proizvajalci večinoma brez težav nadgradijo. Težava so samostojni sprejemniki, t. i. set up boxi, ki večinoma prihajajo z Daljnega vzhoda, proizvajalci pa nadgradnjo pogojujejo z naročilom velikega števila proizvodov.

Ne nasedajte akcijam, preverite, kaj kupite
Kot je znano, bo Slovenija z decembrom ugasnila analogne signale in programe predvajala izključno v digitalni tehnologiji, tehnologiji MPEG 4 in ne MPEG 2, ki jo sicer uporabljajo nekatere druge evropske države. Prav zato ministrstvo in zveza potrošnikov opozarjata pred morebitnimi zlorabami trgovcev. Cena televizijskih sprejemnikov, ki so prilagojeni MPEG 2-tehnologiji, je namreč v zadnjem času padla, zato na ministrstvu opozarjajo na preudarnost pri nakupu novih.

Pretvorniki MPEG 4 so po neuradnih informacijah veliko dražji od pretvornikov za MPEG 2. Razlog za to je, "da jih nihče ne bo več kupoval". "Vsi, ki prodajajo take sprejemnike, se zdaj skušajo na vsak način rešiti starih zalog," je prepričan Nikolaj Simič z direktorata ministrstva za informacijsko družbo.

Pomagali bodo, a še ne vedo, kako
Na ministrstvu nameravajo pomagati tudi najrevnejšim, tistim, ki so že zdaj oproščeni plačevanja televizijske naročnine in jih je po podatkih ministrstva 12 tisoč. Simič je zatrdil, da bodo tudi tem gledalcem zagotovili sprejem, bodisi po subvencionirani ceni bodisi brezplačno, pri tem pa vir financiranja še ni znan.

Kaj storiti, če so vam prodali neustrezen sprejemnik
Republika Slovenija je v skladu z mednarodnimi dogovori razdeljena na tri območja oddajanja v tehniki DVB-T: zahodni del, osrednji del in vzhodni del. Na sliki so shematsko prikazana področja oddajanja v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Glede na to, da se omrežje digitalnih oddajnikov v Sloveniji še gradi, vsa območja v prvi fazi ne bodo pokrita s signalom. Na sliki je prikazano trenutno področje pokrivanja digitalnih oddajnikov RTV Slovenija na multipleksu A. Foto: MMC RTV SLO