Letos potekajo jubilejni, 18. Stefanovi dnevi. Foto: MMC RTV SLO
Letos potekajo jubilejni, 18. Stefanovi dnevi. Foto: MMC RTV SLO

Peter Day z University College in Royal Institution London bo v ponedeljek predstavil transformacijo znanosti trdne snovi s primeri raziskav. Odprli bodo razstavo Silvestra Komela, utemeljitelja in najvidnejšega predstavnika slovenskega abstraktnega iluzionizma.

V torek bo Roman Jerala predavala o razumevanju molekulskih mehanizmov naravne imunosti in zdravljenju. Igor Muševič pa bo v sredo predaval o nematskih koloidih in fotoniki. Na ta dan, ki je tudi obletnica rojstva Jožefa Stefana, bodo slovesno podelili nagrade zlati znak Jožefa Stefana.

Na okrogli mizi Čas krize ali čas vizije? bodo v četrtek na temo gospodarske in finančne krize razpravljali predsednik uprave družbe Gorenje Franjo Bobinac, Samo Hribar Milič z Gospodarske zbornice Slovenije, predavatelj na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Dušan Mramor, Stojan Petrič iz družbe Kolektor ter direktor inštituta Jadran Lenarčič.

Inštitut tudi letos vabi vse, ki bi si radi pobliže ogledali njegovo delovanje, na dan odprtih vrat z organiziranimi ogledi posameznih laboratorijev. Organiziran bo tudi ogled Reaktorskega centra instituta v Podgorici.