Tovarne električnih avtomobilov so večje onesnaževalke okolja kot tradicionalne tovarne. Foto: EPA
Tovarne električnih avtomobilov so večje onesnaževalke okolja kot tradicionalne tovarne. Foto: EPA

Če sicer pogledamo električni avtomobil kot avtomobil sam po sebi, je ta seveda učinkovitejši in tudi do okolju prijaznejši kot avtomobili, ki imajo motor z notranjim izgorevanjem. Električna vozila tudi oddajajo manj izpustov od tistih, ki imajo motor z notranjim izgorevanjem.
Toda v omenjeni raziskavi je skupina raziskovalcev upoštevala celotni življenjski krog avtomobila na električni pogon: od njegove proizvodnje do same uporabe in seveda konca njegove življenjske dobe.

Okolju nevarna je električna energija iz premoga
Količina toplogrednih plinov v ozračju bi se naglo povečala, če bi se povečalo število električnih avtomobilov, so zapisali v poročilu. Raziskovalci so pri analizi upoštevali možnost za nastanek kislega dežja in smoga, nastanek trdih delcev v zraku ter zasičenost človeškega telesa in narave z onesnaženimi delci - trenutno so primarni viri električne energije nafta, premog in plin.
Pri upoštevanju vseh teh dejavnikov so se električni avtomobili izkazali za slabše ali vsaj enako močne onesnaževalce okolja kot tradicionalna vozila. Še posebej vznemirljiv pa je podatek, da med večje onesnaževalke okolja sodijo tovarne, ki proizvajajo električne avtomobile. Pri izdelavi baterij in električnih motorjev namreč uporabljajo strupene minerale, kot so nikelj, baker in aluminij.
"Že sama proizvodnja električnih avtomobilov je tako škodljiva za okolje, da ti avtomobili okolje onesnažijo, še preden se vozila sploh vozijo po cesti," so zapisali v poročilu.

Alternativa: sončna in vetrna energija
Ni skrivnost, da poskušajo za nadaljnji razvoj električnega avtomobila znanstveniki najti načine, kako pridobiti elektriko na najbolj čist način, kot je, recimo, sončna ali vetrna energija, in hkrati zagotoviti njihovo optimalno izrabo. "Kontraproduktivna pa je promocija električnih avtomobilov v regijah, kjer elektriko večinoma pridobivajo iz lignita ali premoga," so še zapisali v poročilu.