Google si prizadeva, da bi 30 odstotkov svoje električne energije pridobil iz obnovljivih virov. Foto: EPA
Google si prizadeva, da bi 30 odstotkov svoje električne energije pridobil iz obnovljivih virov. Foto: EPA

Google tako po svetu nenehno porablja 260 milijonov vatov električne energije, piše Technology Review. To je enako porabi okoli 200.000 gospodinjstev in približno četrtina proizvodnje povprečno močne jedrske elektrarne.
Po besedah Jonathana Koomeyja, profesorja na univerzi Stanford, je kar 220 milijonov vatov te porabe vezanih na vzdrževanje centrov za hrambo podatkov oz. za njihovo hlajenje. Družba gradi povsem prilagojene tovrstne centre, kot je na primer njen najnovejši na Finskem, ki za hlajenje uporabljajo morsko vodo.
Kljub vsemu relativno učinkovit
Tovrstne rešitve so podjetju omogočile, da je relativno energetsko učinkovito, saj ima po ocenah Koomeyja v lasti okoli tri odstotke vseh podatkovnih centrov na svetu, ti pa porabijo le odstotek vse energije, ki te centre napaja. Večina porabe gre po njegovih ocenah na račun podjetij z lastnimi podatkovnimi centri, ki jih upravljajo manj učinkovito.

Google v svojem poročilu tudi primerja energetsko učinkovitost svojih centrov z učinkovitostjo centrov "in house" posameznih podjetij, pri čemer ocenjujejo, da je uporaba njihove e-poštne storitve Gmail kar 80-krat bolj energetsko učinkovita kot lastna pošta podjetij.

Dodajajo, da povprečno iskanje prek njihovega spletnega brskalnika porabi tri vatne ure električne energije. Poznavalci poudarjajo, da zmanjšanje števila iskanj ne bo prineslo pretiranih energetskih prihrankov, temveč bi bilo verjetno bolj smotrno malce prej ugasniti računalniški zaslon.