Iskanje pravega polnilca in kopičenje tistih, ki so ostali po odsluženem prenosnem telefonu bo kmalu preteklost. Foto: MMC RTV SLO
Iskanje pravega polnilca in kopičenje tistih, ki so ostali po odsluženem prenosnem telefonu bo kmalu preteklost. Foto: MMC RTV SLO

Težava združljivosti polnilcev bo najverjetneje rešena z mikro USB-priključkom, a le za naprave, ki prek USB-povezave omogočajo izmenjavo podatkov. Iz projekta združljivosti bodo tako izvzeti ne le starejši modeli, ampak tudi nekateri "novi telefoni" nenavadnih formatov, kot so zapestni prenosni telefoni.

Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (proizvajalec blackberryjev), Samsung, Sony Ericsson in Texas Instruments so tako v Bruselj že poslali memorandum, s katerim se zavezujejo k poenotenju polnilcev.

Evropska komisija se je za pogajanja z družbami, ki prenosne telefone proizvajajo, odločila po raziskavi, ki je pokazala, da je večina polnilcev uporabna le za en tip telefona, ki se, ker sčasoma postanejo neuporabni, kopičijo in končajo na smetiščih.

Prihaja tudi nov evropski varnostni standard
Ukrep bo koristen tako za uporabnika kot za okolje, je prepričana Evropska komisija. Hkrati z ukrepom proizvajalcev bo začel veljati tudi nov varnostni standard na ravni EU-ja, ki bo zagotavljal varno uporabo novih prenosnih telefonov in zagotovil, da pri njihovi uporabi ne bo težav z radijskimi motnjami.