Zagotovo bo pri strokovnjakih, ki bodo nadzorovali izstrelitev, prisotna določena mera nervoze, saj se pri kar 58 odstotkih izstrelitev že prvič pojavi katera izmed večjih napak (slika je simbolična). Foto: EPA
Zagotovo bo pri strokovnjakih, ki bodo nadzorovali izstrelitev, prisotna določena mera nervoze, saj se pri kar 58 odstotkih izstrelitev že prvič pojavi katera izmed večjih napak (slika je simbolična). Foto: EPA

S seboj bo v orbito ponesla devet satelitov, vendar je glavni cilj misije preizkusiti, ali vsi sistemi 30 metrov dolge rakete delujejo pravilno.

Trenutno manjše satelite v orbito pošilja ruski ICBM
Raketo Vega (Vettore Europeo di Generazione Avanzata - evropska nosilna raketa napredne generacije) sta skupaj razvijali Italijanska vesoljska agencija in Evropska vesoljska agencija, da bi Evropi zagotovili dostop do vesolja za tovor do teže 2,5 tone.

Trenutno namreč manjše satelite v orbito pošilja ruski ICBM, pri čemer je včasih treba na izstrelitev čakati tudi več mesecev. Vega pa naj bi Evropi omogočila večji nadzor nad urnikom svojih vesoljskih projektov. S tem se bo povečala tudi vrednost evropskih visokotehnoloških podjetij v evropskem gospodarstvu.

"Vega daje Evropi možnost izstrelitve manjših satelitev," je dejal Jean-Jacques Dordain, generalni direktor Evropske vesoljske agencije (ESA). "Nova tehnologija, še posebej miniaturizacija tehnologije, je potrebna za manjše satelite, še posebej znanstvene. Če nam uspe, ima Vega pred seboj fantastično prihodnost," je dodal.

Pri 58 odstotkih prvih izstrelitev se pojavi katera izmed večjih napak
Zagotovo bo pri strokovnjakih, ki bodo nadzorovali izstrelitev, prisotna določena mera nervoze, saj se pri kar 58 odstotkih prvih izstrelitev pojavi katera izmed večjih napak. Prav iz tega razloga izstrelitev satelitov v orbito ni v prvem planu.

Stefano Bianchi, ESA-jev direktor programiranja, je razložil: "Zagotovo danes vemo več o delovanju raket kot pred leti, saj imamo na voljo več računalnikov, modelov, itd., vendar nekaterih stvari na zemlji ne moremo preizkusiti, zato se moramo zanesti na prvo izstrelitev."

Vega je plovilo, sestavljeno iz štirih delov. Prvi trije uporabljajo trda goriva, četrti pa tekoče gorivo. Četrti del je prav tako mogoče ugasniti in znova zagnati, lahko pa se tudi samostojno vrne na zemljo, kar v času naraščajoče zaskrbljenosti nad vesoljskimi odpadki ni zanemarljivo.