Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Mete Andy Stone je na družbenem omrežju X najprej objavil, da so s težavami pri dostopu do nekaterih Metinih storitev seznanjeni in da jih odpravljajo. Nekaj ur pozneje pa je sporočil, da so težavo, ki je bila "tehnične" narave, odpravili, ter se opravičil vsem prizadetim.

Lastnik omrežja X Elon Musk je v zbadljivem tonu na omrežju X objavil: "Če berete to objavo, je to zato, ker naši strežniki delajo."

Spletno mesto Downdetector.com, ki spremlja izpade z zbiranjem poročil o stanju iz več virov, vključno z uporabniki, je nekaj pred 16. uro zaznalo več kot 300.000 poročil o izpadih za Facebook, za Instagram pa več kot 40.000 poročil. O izpadu aplikacije Facebook Messenger je poročalo približno 13.000 uporabnikov.

V družbi Meta naj bi se zgodil velik izpad, ki je povzročil težave, zaradi katerih so se uporabniki odjavili, nato pa se niso več mogli prijaviti v svoje račune na teh omrežjih.

Metina nadzorna plošča stanja je pokazala, da je imel težave tudi aplikacijski programski vmesnik za WhatsApp.

Težave tudi v Googlu

Težave omrežij v lasti družbe Mete so sovpadle s težavami s prijavo na Googlovi platformi, kar po poročanju Guardiana kaže na skupni vzrok za izpade pri dveh tehnoloških konglomeratih, ki večinoma sama nadzorujeta svojo infrastrukturo.

Iz podjetja Google so sporočili, da preiskujejo motnje pri svojih storitvah, a kot kaže, imajo manj obsežno težavo, kot jo je imela Meta, saj večina storitev, ki so namenjene potrošnikom, vključno z iskalnikom in YouTubom, še vedno deluje brez težav.