Astronavta sta na Mednarodno vesoljsko postajo uspešno namestila več delov nove opreme, ni pa jima uspelo s centralnim sistemom povezati enega izmed električnih kablov. Foto: EPA
Astronavta sta na Mednarodno vesoljsko postajo uspešno namestila več delov nove opreme, ni pa jima uspelo s centralnim sistemom povezati enega izmed električnih kablov. Foto: EPA
Astronavti
Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji. Foto: EPA

Američan Danny Olivas in švedski astronavt Christer Fuglesang sta okoli 5.40 po srednjeevropskem času končala več ko sedem ur trajajoč vesoljski sprehod. Med sprehodom sta na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) med drugim namestila novi navigacijski anteni, opravila več vzdrževalnih del in pripravila vse za namestitev novega modula. Modul naj bi na ISS namestili prihodnje leto.

Astronavta sta pri tem naletela na nekaj težav, saj s centralnim sistemom nista mogla povezati ene izmed žic. Kot so sporočili iz Nase, so vsa druga dela potekala normalno, žico, s katero sta imela težave, pa sta astronavta ustrezno zavarovala. Že v petek pa sta uspešno namestila nov rezervoar utekočinjenega amonijaka, ki ga na ISS uporabljajo za hlajenje sistema.

Sedem astronavtov je dostavilo zaloge
Cilj tokratne 13-dnevne misije Discoveryja, v kateri sodeluje posadka šestih ameriških in švedskega astronavta, so dostava nove opreme in zalog na ISS-ju in znanstveni poskusi na postaji. Prinesli so opremo za znanstvene poskuse in hladilnik, v katerem bodo shranili izsledke in jih poslali nazaj na Zemljo.

Discovery so v vesolje izstrelili 29. septembra v tretjem poskus, mednarodno postajo pa bo zapustil 8. septembra. V ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi ga pričakujejo 11. septembra. Nasa načrtuje še šest poletov v vesolje, nato pa naj bi tri raketoplane septembra prihodnje leto "upokojili".