Tak naj bi bil pravi Ötzi, obraz, ki ga je zaznamovalo težko življenje, to pa je končala nasilna smrt. Foto: EPA
Tak naj bi bil pravi Ötzi, obraz, ki ga je zaznamovalo težko življenje, to pa je končala nasilna smrt. Foto: EPA

Nova podoba Ötzija je daleč od prejšnjih rekonstrukcij, ki so ga predstavljale kot krepkega, postavnega moža srednjih let. Avtorja nove podobe "ledenega človeka" sta nizozemska umetnika Alfons in Adrie Kannis, ki sta njegov obraz izdelala ob pomoči novih 3D-rentgenskih fotografij njegovega telesa, piše revija National Geografic.

Ötzija (tudi Oetzi) so našli 19. septembra 1991 na ledeniku ötztalskih Alp v Italiji, blizu avstrijske meje. Gre za zelo dobro ohranjeno naravno mumificirano truplo moža, ki naj bi živel pred okoli 5.300 leti.

Preiskovalci najprej menili, da gre za "svežo" smrt
Avstrijski preiskovalci (šele poznejše meritve so pokazale, da je ležal okoli 100 metrov od avstrijsko-italijanske meje na ozemlju Italije) so najdbo sprva obravnavali kot novodobno truplo in ga grobo izklesali iz ledu, pri čemer so ga nekoliko poškodovali. Šele ko so ga prepeljali v mrtvašnico v Innsbrucku, so ugotovili, da gre za prazgodovinskega človeka, piše Wikipedija.

Ötzi umrl nasilne smrti
Gre za najstarejše naravno mumificirano truplo z ozemlja Evrope, ki omogoča dober vpogled v lastnosti bakrenodobnih Evropejcev. Znanstveniki menijo, da je bil Ötzi visok 1,65 metra in star okoli 45 let. Nosil je "oblačila" iz usnja različnih živali in široke, vodoodporne čevlje za hojo po snegu. Ob truplu so našli tudi bakreno sekiro, kremenast nožič z lesenim ročajem, nedokončan lok iz tisovega lesa in tok s 14 puščicami.

Sledi na truplu kažejo, da je Ötzi umrl nasilne smrti, saj je imel v rami rano, ki naj bi mu jo zadala puščica, in resno poškodbo glave, ki je verjetno povzročila smrt. Ötzi je danes na ogled v Južnotirolskem deželnem arheološkem muzeju v Bolzanu.