Poplave v Pakistanu so prizadele na milijone življenj. Foto: EPA
Poplave v Pakistanu so prizadele na milijone življenj. Foto: EPA
Rusija
Rusija se z visokimi temperaturami in požari spopada že dneve in dneve. Foto: Reuters

Potem ko so v Rusiji po dnevih nenavadne vročine podivjali požari in deževje za seboj pušča dobesedno poplavljen Pakistan, so strokovnjaki poudarili, da je treba nujno najti boljše načine za napovedovanje tako ekstremnih vremenskih pojavov. Kako bi bilo to mogoče storiti, bodo razpravljali na avgustovskih in septembrskih srečanjih v Evropi in ZDA, ki bodo potekala pod okriljem ZDA, Združenih narodov in Velike Britanije. "Ne smemo izgubljati časa, saj morajo biti družbe pripravljene na ukrepanje ob globalnem segrevanju ozračja," je pred prvim sestankom posvaril vodilni klimatolog britanske vlade Peter Scott.

Dvig globalne temperature prinesel več ekstremnih pojavov
Strokovnjaki medvladne skupine ZN-a o podnebnih spremembah so že pred leti opozorili, da je dvig povprečne globalne temperature vzrok za pogostejše ekstremne pojave, kot so številčnejši in intenzivnejši vročinski valovi ter obilnejše padavine. Ugotovili so tudi, da to ni edina posledica segrevanja, saj se svet spoprijema še z dvigom morske gladine, tajanjem ledenikov ipd., piše tiskovna agencija AP.

Ta njihova predvidevanja potrjuje tudi ugotovitev ameriške vesoljske agencije Nasa, ki je v sredo sporočila, da je bil v večini Evrope in na vzhodu ZDA letošnji julij precej toplejši kot običajno. Leto 2010 bi bilo lahko glede na dosedanje vreme najtoplejše, odkar je Nasa leta 1951 začela meriti temperature, na drugi strani poroča nemška agencija dpa.

Večja vročina, večji mraz
V Vzhodni Evropi, v delu vzhodne Azije in na vzhodu ZDA je bil julij tako za kar pet stopinj nad dolgoletnim povprečjem, po drugi strani pa je bilo v Srednji Aziji in Južni Ameriki prejšnji mesec precej hladneje kot običajno, tako da je bila svetovna temperatura letos le 0,55 stopinje Celzija nad povprečjem, še kažejo Nasine meritve.

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov iz Pakistana in Rusije.