Čez dva dni okoli 350 kilometrov nad Zemljo bo predvidoma prišlo do prve združitve dveh kitajskih plovil v vesolju. Foto: Reuters
Čez dva dni okoli 350 kilometrov nad Zemljo bo predvidoma prišlo do prve združitve dveh kitajskih plovil v vesolju. Foto: Reuters

Plovilo je z nosilno raketo Dolgi pohod 2F proti vesolju poletelo z izstrelišča za satelite Džjučuan v provinci Gansu.

Dva dni do združitve s tjangungom
Šendžov 8 se bo čez predvidoma dva dni v orbiti 350 kilometrov nad Zemljo združil z vesoljsko kapsulo Tjangung-1, s katero bosta ostala združena 12 dni. Šendžov 8 bo nato izvedel še eno združitev, nakar se bo 17. novembra vrnil na Zemljo. S tem bo Kitajska prvič združila dve plovili v vesolju in se s tem še bolj približala statusu vesoljske velesile.

Drugo leto prva Kitajka v vesolju?
Kitajska je kapsuloTjantung 1 izstrelila 29. septembra, v vesolju pa bo ostala dve leti. Prihodnje leto jo bodo dvakrat obiskali astronavti na krovu vesoljskih plovil Šendžov 9 in Šendžov 10, ki sta zasnovani tako, da ob združitvi s Tjantungom 1 nastane mini vesoljska postaja. Kitajski vesoljci - juhangjuan - naj bi na takšni postaji v vesolju preživeli do dva tedna. Kitajski mediji špekulirajo, da bo med izbranci tudi prva kitajska "juhangjuan".

V 8 letih do vesoljske postaje
S temi poleti Kitajci preverjajo sisteme, ki jim bodo do leta 2020 omogočili izgradnjo prve stalne orbitalne postaje v vesolju, podobne ISS-u, s čimer bi Kitajska postala tretja država po Rusiji in ZDA, ki bi ji uspel tak podvig. 60-tonska postaja bo sestavljena iz tovornega dela, osnovnega stalnega modula z dvema laboratorijema in priključenega plovila šendžov. bo tako precej lažja od ruske postaje Mir, ki tehta 137 ton, in Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ki tehta 419 ton.

Kitajska je leta 2003 v vesolje poslala svojega prvega astronavta in s tem naredila prvega od predvidenih treh korakov osvajanja vesolja. Drugi korak predstavlja izstrelitev Tjangunga-1, tretjega pa trajni laboratorij, ki bi astronavtom omogočal, da izvajajo dolgotrajnejše vesoljske poskuse. V prihodnosti Kitajska načrtuje tudi pristanek na Luni.

50 let za Sovjeti in Američani
Kitajska je lastni vesoljski program začela razvijati leta 1990 s pomočjo kupljene ruske tehnologije. Pred osmimi leti je po nekdanji Sovjetski zvezi in ZDA postala tretja država v svetu, ki je v vesolje poslala človeka, pet let kasneje pa so trije astronavti, ki jih je v vesolje ponesel Šendžov 7, izvedli prvi kitajski sprehod v vesolju, kar je primerljivo z dosežki Sovjetske zveze in ZDA na tem področju v 60. letih 20. stoletja.

Prenos vzleta Šendžov 8 (CNTV z angleškim komentarjem)