Vlade čedalje bolj pritiskajo na svobodo svetovnega spleta. Foto: Reuters
Vlade čedalje bolj pritiskajo na svobodo svetovnega spleta. Foto: Reuters

"Žal je to, kar smo videli v zadnjih letih, skrb vzbujajoče in danes ni nič drugače. Ko smo leta 2010 začeli objavljati te podatke, smo opazili, da nas vladne agencije iz različnih držav včasih prosijo, naj umaknemo politično vsebino, ki so jo objavili naši uporabniki. Upali smo, da je to zgolj posamezen odklon. Zdaj vemo, da ni bil," je po poročanju Guardiana na spletnem blogu zapisala višja Googlova analitičarka Dorothy Chou.
Google v svojem polletnem poročilu o preglednosti ugotavlja, da so zasledili skrb vzbujajoč porast v zahtevah po umiku blogov in povezav s politično vsebino. Veliko teh zahtev je prišlo tudi iz demokratičnih držav Zahoda, ki se jih ne povezuje pogosto s cenzuro.
Kritike oblastem ne dišijo
Španija je kar 270-krat Google zaprosila, naj umakne povezave na bloge in časopisne članke, ki so kritizirali javne osebe. Na Poljskem je prišla prošnja po umiku članka, ki je bil kritičen do državne agencije za razvoj podjetništva, in osmih povezav nanj.
Kanadske oblasti so zahtevale umik videa, v katerem njihov državljan urinira po potnem listu in ga nato splakne v straniščni školjki. V vseh treh primerih je podjetje prošnjo zavrnilo.
Največ je kršenja avtorskih pravic
V ZDA je Google ugodil 42 odstotkom od 187 zahtev po umiku videoposnetkov, prek katerih naj bi uporabniki nadlegovali druge uporabnike YouTuba. V Veliki Britaniji je podjetje odstranilo pet posnetkov, ki naj bi spodbujali terorizem. V zadnjih mesecih je spletni velikan ugodil 65 odstotkom sodnih zahtev in 47 odstotkom neuradnih prošenj. V podjetju so zaskrbljeni, saj menijo, da je svobodno izražanje ogroženo.
Sicer pa se večina zahtev nanaša na kršenje avtorskih pravic, zahteve pa izjemno hitro naraščajo. Lani jih je bilo 3,3 milijona, letos ta številka drvi proti 12 milijonom, podjetje pa je ugodilo 97 odstotkom zahtev.